Secretele istoriei

Marele jaf din 1907

Publicat: 07 ian. 2014
Autorul moral al acestui jaf de rasunet a fost conducerea bolsevica a Partidului Social Democrat Rus al Muncii (precursorul partidului comunist) in care se aflau Lenin, Stalin, Litviov, Kresin si altii. Pe atunci se executau „exproprieri” (eufemism pentru jaf) pentru fonduri revolutionare de lupta impotriva tarului. Nu a fost prima „expropriere”, dar a fost cea mai imbelsugata, prada fiind de 3,4 milioane dolari SUA in banii de azi.
Organizatorii au ramas in umbra
In aprilie 1907, Congresul al V-lea al miscarii de stanga a votat interzicerea „exproprierilor” si folosirea mijloacelor militante de lupta contra tarismului. Aceasta decizie a produs scindarea intre mensevici si bolsevicii condusi de Lenin. Acestia doreau, in secret, sa continue obtinerea de fonduri prin mijloace ilegale. Conducerea bolsevicilor a decis ca Stalin – pe atunci poreclit „Koba” – si prietenul sau Kamo (revolutionar georgian) sa se ocupe de atacul asupra marelui transport de bani din Tbilisi. Stalin si familia locuiau in Tbilisi si viitorul dictator mai executase „exproprieri” cu Kamo. Cu acordul lui Lenin, ei au hotarat sa atace caleasca cu bani care urma sa plece de la Banca nationala din Tbilisi, chiar in Piata Erevan (astazi „Libertatii”). Culmea a fost ca Stalin era si colaborator al Okhrana (politia secreta tarista), de aceea nu a fost arestat, scrie revistamagazin.ro.
Executantii atacului au fost revolutionari georgieni. Planul lui Stalin era foarte bine pus la punct: ei erau deghizati in tarani, aveau grenade, bombe si arme in carute, iar Kamo, imbracat in capitan de cavalerie, astepta intr-o caleasca unde urmau sa fie pusi sacii cu bani. Se spune ca Stalin a urmarit desfasurarea actiunii fumand un trabuc… Banditii au aruncat grenade si bombe, au ucis gardienii si caii, iar in invalmaseala creata sacii au ajuns la Kamo inainte ca autoritatile sa se dezmeticeasca. Se mai spune ca Stalin informase securitatea, dar nu precizase ziua si locul jafului. Caruta cu bani a iesit din piata fara ca politia sa banuiasca ce-i cu ea si prada a ajuns, se pare, la gara si de acolo la un cartier general al partidului.
Nu s-a stiut unde era Lenin atunci, dar atat el cat si Stalin au incercat sa se izoleze de acel jaf substatial, caci reactia politica imediata a fost de scadere a popularitatii bolsevicilor. Miscarile de stanga din Europa s-au departat de ei, iar mensevicii s-au separat definitiv. Mai tarziu, insusi Trotski (mare adversar al lui Stalin) a recunoscut ca acesta a „supervizat totul de departe”. Banii au ajuns in Finlanda, dar folosirea lor era primejdioasa, majoritatea fiind inregistrati.
Recompense
Ecourile negative ale acestui jaf de amploare au ajuns si in Anglia si SUA. Bolsevicii se vedeau tot mai izolati politic. Dar, cu toate acestea, victoria Revolutiei din 1917, condusa de ei, i-au adus in prim-plan pe organizatorii principali (care nu au fost niciodata judecati). Lenin si Stalin au luat partea leului, Litvinov a ajuns comisar al Afacerilor externe. Kamo, prins si condamnat la moarte dar inchis in ospiciu, a devenit mare sef al vamilor. In pofida tentativelor lui Lenin de a schimba banii la banci europene, probabil ca doar 91 de mii de ruble au putut fi folosite.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit