Secretele istoriei

Marele jaf din 1959 la Banca Nationala

Publicat: 23 iul. 2014
3
Pe 28 iulie 1959, sase persoane mascate si inarmate au jefuit o masina a Bancii de Stat a Republicii Populare Romane, in care se aflau 1.686.000 de lei.
Dupa doua luni de ancheta fara precedent, implicand mii de interogatorii si omorarea in bataie a cel putin unei persoane, casierul de banca Gogan, Securitatea aresteaza sase persoane pe care le acuza de comiterea loviturii: fratii Alexandru si Paul Ioanid (nascuti Leibovici), sotii Monica si Igor Sevianu, Sasa Musat (nascut Glanstein) si Haralambie (Harry) Obodeanu. Surpriza este totala, pentru ca suspectii, fosti ilegalisti de origine evreiasca, aveau legaturi importante in cercurile puterii si ale Securitatii. Alexandru Ioanid, colonel de Militie, fusese casatorit cu sora Marthei Cziko, sotia ministrului de Interne Alexandru Draghici. Ancheta este incredintata serviciului condus de colonelul de securitate Gheorghe Enoiu, care reuseste prin tortura sa-i faca pe cei sase sa-si marturiseasca vinovatia desi pana in ziua de azi au ramas multe semne de intrebare.

Vezi si Povestea hotilor gemeni cu un alibi de top 

Dupa ancheta, Securitatea a regizat un film al faptelor, intitulat „Reconstituirea”, obligandu-i pe cei sase acuzati sa-si joace propriile roluri si sa-si recunoasca vinovatia in fata camerelor de filmare. Pelicula, in regia lui Virgil Calotescu, a fost destinata doar uzului intern al nomenclaturii comuniste. Pornind chiar de la acest film, regizorul Alexandru Solomon a realizat in 2004 un documentar intitulat „Marele jaf comunist”. Intervievat in filmul lui Solomon, Gheorghe Enoiu afirma despre „Reconstituirea” ca „scenariul a fost scris chiar de mine”si neaga ca asupra celor sase suspecti s-ar fi exercitat vreo constrangere fizica. Afirmatiile lui sunt intarite pe pelicula si de subordonatul sau, anchetatorul Gheorghe Blidaru.

Vezi si Emil Matasareanu, romanul implicat in cel mai sangeros jaf din istoria SUA 

Procesul celor sase s-a desfasurat intre 20 si 22 noiembrie 1959 si a fost filmat de autoritati. A fost un proces tipic anilor ’50, in care inculpatii au recunoscut toate faptele de care au fost acuzati. Cei cinci barbati au fost condamnati la moarte si executati, iar Monica Sevianu la munca silnica pe viata, tinandu-se cont ca era mama a doi copii.
Adauga un comentariu