Scriitori

Marele matematician si diplomat roman – Ion Ghica

Publicat: 12 aug. 2013
3
La 12 august 1816 s-a nascut Ion Ghica (la Bucuresti) , om politic, matematician, diplomat, membru titular si presedinte al Academiei Romane.
Eminent matematician si diplomat, Ion Ghica a fost unul dintre oamenii politici care au marcat viata politica din Romania la mijlocul veacului al XIX-lea. Exponent al generatiei pasoptiste, s-a numarat printre liderii de frunte a miscarii revolutionare de la 1848. A conlucrat cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza la administrarea Principatelor Unite, dar in cele din urma se va alatura „monstruoasei coalitii” in activitatea pentru detronarea sa.
Ani la randul s-a afirmat drept principalul lider al gruparii liberale moderate, apoi al Partidului National Liberal. Ghica a ocupat functii importante in stat, numarand trei mandate in functia de prim-ministru al Romaniei si numeroase portofolii ministeriale.
Pe langa activitatea politica, Ion Ghica s-a impus drept una dintre cele mai avizate voci in cercurile academice din Romania. Personalitate marcanta a culturii romane, a fost ales in patru randuri presedinte al Academiei Romane, un record pozitiv pentru cel mai inalt for de stiinta si cultura din tara noastra. Spre sfarsitul vietii se retrage la mosia sa din Ghergani, unde inceteaza din viata pe 22 aprilie 1897, la varsta de 81 de ani.
Adauga un comentariu