News Flash:

Marele Zburator, de Sorin Pucaru

23 Decembrie 2009
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
Marele Zburator de Sorin Pucaru
Ultima lucrare a sculptorului iesean George Sorin Purcaru, "Marele Zburator" - sculptura din otel inoxidabil, cu o anvergura impozanta, realizata prin metoda metalului sudat - si-a gasit deja locul in curtea interioara a "Galeriilor de Arta Dana", din str. Prof. Cujba nr. 17, unde va fi amenajata o expozitie permanenta de sculptura in piatra si metal. Zburatorul este o sculptura ce s-a nascut dintr-un joc abil de forme, care obtin putere tocmai prin unitatea lor si reprezinta o silueta umana stilizata. Sculptura este fixata pe un piedestal, inconjurata de apa, in care se rafrang reflexe metalice. "Faptul ca, la realizarea asamblajelor sale, se foloseste de unealta sudorului, si nu de nituri, nu tine, simplu si placid, de o tehnica de "executie", ci de o poetica. Bucatile metalice, croite potrivit unui plan elaborat minutios, insa nu intr-atita incat sa descurajeze improvizatia, vioiciunea surprizei, sunt cusute la flacara, pentru a se asigura intima, organica lor contopire in desenul de ansamblu al obiectului sculptural", spune Mihai Pamfil.
Inventarierea pieselor din atelierul lui Sorin Purcaru, de pe strada Lapusneanu, are darul de starni nedumerire, dar si incantare: robinete de cada, sonerii de telefon, coli din inox, clopotei, discuri de ambreiaj, sufleta de zugrav, broasca de usa s.a.m.d. "Din acest laborator al nimicurilor, Sorin Purcaru a trimis in expozitii piese de o sculpturalitate solida, bazata, evident, inainte de orice, pe talentul sau nativ: Zburatorul cazut are in loc de cap o elice de motor, Zeita Apa-Canal are nuri din segmente de tevi si tevisoare dar si sani - sonerie de telefon, Masina de clonatocat e, pur si simplu, o ganganie sprintara in stare de surprize ginecologice, Masina de zburatacit e chiar asa, o masina de zburatacit, Omul manipulat are intre picioare un mic si complicat ansamblu de piese cu diabolica intentie", descrie Val Gheorghiu sculpturile din atelierul lui Sorin Purcaru, populat cu siluete umane carora inventivul sculptor le-a incorporat cele mai bizare accesorii, printre c are apar, obsesiv, clopotele. "Asemenea unui veritabil paznic de far, isi imagineaza clopotaresele lui ca pe niste senzori sociali, dispusi voluntar sa mai anunte iminente pericole de care oricum nimeni nu va tine seama. Dar cineva se gaseste totusi sa practice acest stravechi obicei cand sunetul clopotelor anuntau invazii barbare sau catastrofe naturale. Clopotareasa este un fel de om de serviciu al pericolului, al credintei ca luciditatea individuala sau colectiva, mai trebuie din cand in cand, ca si eternitatea, ajutata pe cat se poate... Privit astfel, sculptorul si graficianul Sorin Purcaru incearca din perspectiva antropologului sa redeschida discutia despre natura omului, betesugurile lui morale si raporturile confuze uneori cu divinitatea", crede criticul de arta Valentin Ciuca.
Activitatea expozitionala a tanarului sculptor s-a intensificat incepand cu anul 1997, Sorin Purcaru fiind printre protagonistii manifestarilor expozitionale de grup de la Galati, Timisoara, Bacau, Chisinau, Bucuresti, Vaslui si Iasi sau personale de la Galati, Bacau si Iasi. Lucrarile sale au fost recompensate cu "Premiul I pentru tineret" al Salonului "Artis 2000", Bursa U.A.P. pentru sculptura in 2003, premiul pentru sculptura "Iftimie Barleanu" al Salonul anual al filialei UAP Iasi, Artis 2004 , Diploma de excelenta a Salonului anual al filialei UAP Iasi, Artis 2006, pentru expozitia "Verpurdica", Premiul Ministerului Culturii si Turismului a Republicii Moldova la Saloanele Moldovei 2007 sau Premiul pentru sculptura al Salonul anual al filialei UAP Iasi, Artis 2008.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012806 (s)