Secretele istoriei

Maretul vis a lui Marco Polo

Publicat: 04 ian. 2015
3

Mirificul Orient a reprezentat visul multor navigatori care isi doreau glorie, bogatie sau aventura. Desi a fost un mare calator, despre viata lui Marco Polo nu se stiu foarte multe lucruri.

S-a nascut la Venetia in anul 1254, intr-o familie de negustori bogati. Se spune ca era un barbat frumos, bun comerciant, avand un spirit de observatie deosebit. Tatal si unchiul sau, negustori bogati, facusera o calatorie in Asia. In urmatoarea calatorie il iau si pe foarte tanarul Marco. Au ajuns in China (care era sub stapanire mongola) in anul 1275, cand Marco Polo abia implinise 21 de ani. A stat la curtea marelui han Kublai sau Kubilai timp de 17 ani.

A fost fascinat de China, despre care ne-a lasat numeroase descrieri. A cunoscut direct sau din povestirile altora desertul Gobi, fluviul Huanghe, regiunea Pekinului, Tibetul, Siberia si chiar indepartatul Ocean Arctic. A auzit si de o insula cu palate acoperite de aur, Zipangu (Japonia de astazi ), dar nu a ajuns pana acolo.

Vezi si Cum navigau vikingii

Desi ocupa functii importante, dorul de orasul gondolelor si de tara a fost mai mare, asa ca in anul 1292 se intoarce, incarcat de comori dar si de mesaje de la han pentru papa, regele Frantei, regele Angliei si alti regi. Drumul de intoarcere a fost prin Pacific, Oceanul Indian, Peninsula Arabica, Constantinopol, apoi prin Mediterana, spre Venetia.

Vezi si Bartolomeo Diaz si descoperirea Capului Bunei Sperante

A fost insotit de 14 corabii incarcate cu bogatii si de 600 de oameni, pentru ca a avut si sarcina sa o conduca pe fiica unui rege mongol la sotul ei, in Persia. A cunoscut Sumatra dar si insula pietrelor pretioase, Ceylon. Dupa o absenta asa mare, nimeni nu l-a mai recunoscut la Venetia, dar ulterior a fost repus in drepturi.

Curand dupa intoarcerea lui, intre cetatile rivale Venetia si Genova izbucneste un razboi. Marco Polo participa la acest razboi fiind comandantul unei nave, dar este ranit, luat prizonier si trimis intr-o inchisoare din Genova. Aici leaga o stransa prietenie cu un alt detinut, caruia ii povesteste fascinanta sa viata. Acesta, impresionat de cele aflate, scrie, cuvant cu cuvant ce ii povestea ilustrul calator si astfel apare cartea intitulata Cartea minunilor sau Cartea descrierii tarilor lumii, care a avut un impact puternic asupra europenilor, schimbandu-le acestora imaginea despre lume. Europenii si-au dorit si mai mult sa cunoasa lumea, iar dupa descrierile lui Marco Polo s-au desenat harti. Se pare ca aceasta carte l-a influentat si pe Cristofor Columb in luarea unor decizii. Multi scriitori au folosit in cartile lor referitoare la lumi indepartate descrierile lui Marco Polo.    

In 1299 genovezii l-au eliberat, Marco Polo se intoarce la Venetia si apeleaza la talentul sau de comerciant. Isi reface viata, se casatoreste si are trei fete. El moare in 1323 dar sirul marilor descoperiri abia incepuse.
Adauga un comentariu