Secretele istoriei

Maria Tereza intre mit si realitate

Publicat: 16 ian. 2015
3

Gunther Frauberger, in urma unor studii, a publicat un articol in prestigioasa revista franceza „L’Histoire”, reusind sa reconstituie viata particulara a imparatesei.

Istoricul german sustine ca este adevarat faptul ca regina iubea foarte mult caii, dar era o dragoste ce nu implica in niciun caz aspecte sexuale. „Maria-Tereza a fost mereu complexata de feminitatea ei”, scrie Frauberger.

Stapana peste unul dintre cele mai mari imperii europene, tratand de la egal la egal cu puternicii barbati conducatori de stat ai continentului, ea se simtea inferioara acestora, dar facea tot posibilul sa ii urmeze: tragea cu pistolul, se interesa de stiinta si arta, se implica in treburile economice si comerciale, si nu in ultimul rand, era o foarte buna calareata, o veritabila amazoana!”.

Vezi si Casatoria Mariei Josepha de Bavaria

„Decesul s-a datorat unei hemoragii cerebrale”

Aceasta pasiune pentru echitatie nu i-a fost insa de bun augur, insisi servitorii de la numeroasele castele imperiale de pe cuprinsul Austro-Ungariei scornind, se pare, primele rumori referitoare la bizarul amor carnal pe care imparateasa il impartasea cu naravasii ei armasari. In privinta sfarsitului ei, despre care legendele spun ca s-ar fi petrecut pe cand Maria-Tereza, aflata in plin elan erotic cu un armasar, l-a biciuit pe acesta, fiind apoi macinata intre copitele calului, Frauberger este cat se poate de clar: nimic nu este adevarat.

Vezi si Viata arhiducesei Maria Anna a Austriei

„Maria-Tereza a murit nu intr-un grajd, sub copitele vreunui armasar, ci singura, in patul ei, in seara zilei de 5 noiembrie 1780. Potrivit marturiilor, de care nu ne putem indoi, ale apropiatilor sai, in acea zi imparateasa s-a sculat dis-de-dimineata, si-a baut cafeaua si s-a tolanit inapoi in asternuturi, pregatindu-se a citi corespondenta. Dupa trei ore, sambelanul sau, nedumerit ca inca nu fusese chemat de imparateasa, ca de obicei, a intrat in camera ei si a gasit-o in pat, in stare de inconstienta.

Stare din care, cu toate eforturile depuse de medicii personali, imparateasa nu avea sa se mai trezeasca niciodata, incetand din viata la ora 9:45 p.m., in aceeasi zi. Autopsia urma sa scoata la iveala ca decesul ei s-a datorat unei hemoragii cerebrale. Cu alte cuvinte, un sfarsit deloc spectaculos, precum cel vehiculat de amatorii de zvonuri si de glume fara perdea pe socoteala impunatoarei imparatese.

Adauga un comentariu