Destinatii turistice

Marile Lacuri din America de Nord – FOTO

Publicat: 07 feb. 2012

Grupul celor cinci lacuri cu apa dulce situate la granita de nord-est a Statelor Unite ale Americii este cunoscut sub denumirea de Marile Lacuri sau Coasta de Nord sau Coasta a treia a Statelor Unite.

Cele 5 lacuri se afla la granitele geografice ale opt state din SUA – si anume Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania si Wisconsin, precum si provincia canadiana Quebec. De fapt, intreaga regiune a Americii de Nord – inclusiv aceste opt state din SUA si provincia canadiana, este cunoscuta ca Regiunea Marilor Lacuri.

Marile Lacuri din America de Nord

Marile Lacuri reprezinta cel mai mare grup de lacuri de apa dulce de pe planeta, cu o suprafata totala de 80,545 metri patrati si volumul total de 5412 metri cubi. Aproximativ 21 la suta din totalul de apa dulce existenta pe suprafata planetei noastre este stocat in aceste cinci lacuri.

Marile Lacuri, cu 9402 de metri de lungime de tarm, are un bazin hidrografic de 764568 kilometri patrati. Regiunea Marilor Lacuri e formata, de asemenea, din mai multe lacuri mici si aproximativ 35.000 de insule mici. Sunt cunoscute si ca cele 5 Mari Lacuri din SUA si Canada. Acestea sunt: Lacul Superior, Lacul Huron, Lacul Michigan, Lacul Eerie si Lacul Ontario.

1. Lacul Superior este cel mai mare dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord. Acesta are o suprafata totala de 31,700 metri patrati si un volum total de 2934 metri cubi. Lacul Superior are o adancime medie de 149.047 m, cu punctul cel mai adanc la 406.908 m.

2. Lacul Huron este al doilea ca marime din cele cinci Mari Lacuri, dar are cea mai lunga suprafata de tarm din cele cinci. Are o suprafata de 22,973 metri patrati si volumul total de 850 metri cubi (inclusiv cele 30.000 de insule). Adancimea medie a acestuia este de 59.131 metri, iar cel mai adanc punct al Lacului Huron este de 227.990 de metri.

Lacul Huron

Lacul Huron

3. Lacul Michigan este al treilea ca marime din cele cinci Mari Lacuri, cu o suprafata totala de 22,278 metri patrati si volumul total de 1180 metri cubi. Adancimea medie a Lacului Michigan este de 85.039 metri, in timp ce adancimea maxima este de 282.244 metri.

Lacul Michigan

Lacul Michigan

4. Lacul Eerie, al patrulea ca marime din cele 5 Mari Lacuri, are distinctia de a fi cel mai cald, precum si cu cea mai mica adancime (adancimea medie de 18.897 metri si adancimea maxima de 64.008 de metri. Suprafata sa totala este de 9906 metri patrati, in timp ce volumul sau total este de 116 metri cubi.

Lacul Eerie

Lacul Eerie

5. Lacul Ontario este cel mai mic dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, cu o suprafata totala de 7340 de metri patrati. Volumul total al acestui lac este de 393 metri cubi. Lacul Ontario are o adancime medie de 85.344 de metri si o adancime maxima de 245.059 metri.

Lacul Ontario

Lacul Ontario

Fiind doua lacuri unite pe o lungime de cinci mile de Stramtoarea Mackinac, Huron si Michigan sunt uneori considerate ca un singur lac, Lacul Huron-Michigan. Astfel, Lacul Huron-Michigan devine cel mai mare lac de apa dulce din lume, cu o suprafata totala de 45.300 metri patrati.

Cum s-au format cele cinci Mari Lacuri?

Cele cinci Mari Lacuri s-au format in timpul ultimei ere glaciare, cand toata Canada si parti din nordul Statelor Unite au fost acoperite de stratul de gheata Laurentide. Cand stratul de gheata a inceput sa se retraga, acesta a impins impotriva terenului si a format imense spatii goale in scoarta Pamantului. Apa lasata in urma ca urmare a topirii ghetarilor a umplut aceste spatii goale si a dus la formarea celor cinci Mari Lacuri din SUA si Canada.

Unii experti in domeniul geologiei sunt de parere ca baza reala a formarii acestor lacuri a fost pusa cu miliarde de ani in urma – odata cu formarea riftului Keweenawan, ca urmare a miscarii placilor tectonice.

Lacul Champlain (situat pe teritoriul SUA) a fost inclus ca lacul al saselea in Marile Lacuri de catre administratia SUA pentru o scurta perioada de timp, dar decizia a fost anulata in urma unui imens protest din partea mass-mediei canadiene.

Existenta Marilor Lacuri este un avantaj pentru diferite teritorii ale Statelor Unite ale Americii si Canada, deoarece asigura apa potabila pentru zeci de oameni din aceasta regiune si faciliteaza, de asemenea, pescuitul si transportul oamenilor si a bunurilor din aceasta regiune.

Sursa: roportal.roloading...

Adauga un comentariu