Eveniment-Social

Marile universitati declara ilegala Noua Lege a Educatiei

Publicat: 01 nov. 2010
1

@ Reactii dure impotriva noii Legi a Educatiei din partea marilor universitati de stat iesene si din tara @ Astfel, reunit pentru a doua oara la Iasi, cu prilejul aniversarii a 150 ani de la fondarea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, alianta celor mai importante universitati din intreaga tara desfiinteaza actul legislativ ce vizeaza invatamantul romanesc

Consortiul Universitaria, prima alianta academica ce doreste sa limiteze si sa inlature tendintele de ingradire a libertatilor autonomiei invatamantului superior, acuza numeroase ilegalitati ce se fac prin impunerea Noii Legi a Educatiei. Reprezentantii consortiului considera ca toate demersurile pe care le-a parcurs legea pana acum sunt netransparente.

Ilegala si neconstitutionala

De asemenea, in declaratia oficiala a Consortiului Universitaria, redactata in cadrul intalnirii derulate la Iasi, rectorii universitatilor din Iasi, Bucuresti, Cluj si Timisoara au cazut de acord ca aceasta Noua Lege a Educatiei este ilegala si incalca flagrant prevederile constitutionale. „Prin Legea Educatiei asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea este afectat in modul cel mai grav principiul constitutional al autonomiei universitare”, se arata in declaratie. Mai mult, acestia sustin ca lipsa unei dezbateri publice „reale si efective”, dar si procedeul prin care s-au adus modificari recente legii denota faptul ca actul normativ a fost adoptat total ilegal si netransparent. Adoptarea acesteia prin asumarea raspunderii guvernamentale este „un caz unic in istoria moderna a Romaniei si, probabil, a intregii Europe”. Universitatile membre sunt: Universitatea Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucuresti, precum si Universitatea Politehnica Bucuresti. Acestea solicita Parlamentului Romaniei sa previna distrugerea autonomiei universitare în România si, daca nu procedeaza si nu contribuie la a dezvolta autonomia universitara, sa o lase asa cum este statuata deja în legislatia actuala. Declaratia a fost semnata de rectorii institutiilor de invatamant.
Noua Lege a Educatiei a fost adoptata recent prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Romaniei, printre modificarile aduse numarandu-se noi modalitati de examinare a elevilor si studentilor.

Comentarii
  • Nu Universitatile sunt nemultumite ci cei care le conduc acum. Ei alcatuiesc ,,Marea Familie”. Verificati cam ce arbori genealogici, cu radacinile adanc infipte in trecut sunt in universitatile de stat. Vedeti ca decanul are sotie sefa de catedra si fiica sau fiu tot cadru universitar. Pe langa astia se adauga ginerele, nora, nepotii etc.
    Mai sunt si rudele de la tara ale astora si avem aproape tabloul complet.Mai vedeti si ce lefuri mananca astia. Normal ca sunt nemultumiti. In pricipiu o lege adoptata nu se discuta ci se aplica. Asta in lumea civilizata.

  • Dorule, da exemple daca stii ca sunt! Probabil esti dintre aceia care nu cumpara miel de Paste pentru ca au auzit ca se vand fraierilor caini in loc de miei

Adauga un comentariu