Scriitori

Marin Preda! Accident sau crima?!

Publicat: 08 mart. 2015
3

La data de 16 mai 1980 scriitorul Marin Preda a fost gasit mort, in camera lui de creatie de la Palatul Mogosoaia, datorita “asfixiei mecanice”, adica inecat in propria voma

Moartea neasteptata a lui Marin Preda, la Mogosoaia, in noaptea de 15 spre 16 mai 1980, cand scriitorul inca nu implinise 58 de ani, iar aparitia recenta a romanului sau „Cel mai iubit dintre pamanteni” reprezentase un triumf, a produs consternare. S-a raspandit imediat stirea ca Preda se afla in noaptea aceea intr-o avansata stare de ebrietate si ca a murit in somn, inecat cu propria lui voma. Pentru medici un asemenea mod de a muri nu are nimic grotesc, reprezentand un accident ca oricare altul. Pentru scriitori, insa, el este expresiv si demoralizant, simbolizand umilinta ultima la care poate fi supus un mare spirit.

Vezi si Detalii picante din viata lui Marin Preda

Accident sau crima bine planuita?

Certificatul de deces eliberat de Institutul Medico-Legal mentioneaza insa ca moartea lui a fost violenta si s-a datorat asfixiei mecanice cu un articol de lenjerie, probabil un cearsaf, nefacandu-se absolut nicio referire la faptul ca asfixia s-ar fi datorat continutului esofagian sau al resturilor alimentare regurgitate in trahee.

Vezi si Marin Preda parasind satul natal

Se pune intrebarea, cum de a murit atunci “inecat in propria voma ” daca s-a sufocat cu un articol de lenjerie care i-a intrat sau i-a fost introdus fortat in gura? Si cum se explica echimozele de pe fata pe care nu le avea inaintea mortii, dupa cum au declarat cativa dintre cei care l-au vazut in ziua precedenta decesului?

Adauga un comentariu