Local

Marire si decadere! Constructii de lux pe care nu le mai vrea nimeni

Publicat: 17 sept. 2014
1

@ Investitorii imobiliari care au construit asa ceva au luat teapa vietii lor @ Capitala Moldovei se poate bate cu metropole occidentale la preturile acestor constructii @ Lipsa unei infrastructuri moderne alunga cumparatorii @

Multi ieseni au ca vis ca intr-o zi sa se poata muta din apartamentele mici si inghesuite din blocurile comuniste intr-o casa, „pe pamant”. Acest vis este inca unul destul de greu de indeplinit, chiar daca piata a cunoscut o scadere dramatica. Preturile pentru o casa in Iasi variaza in functie de zona, de suprafata si de conditiile oferite, preturile fiind cuprinse intre cateva zeci de mii de euro, pentru o casa mica intr-o zona slaba si fara mai nicio imbunatatire, si cateva sute de mii de euro pentru o vila intr-o zona buna si cu toate dotarile necesare. Anii de glorie ai imobiliarelor au reprezentat un imbold pentru destui afaceristi care aveau terenuri in anumite zone ale orasului sau le cumparasera la preturi foarte mici, si pe care intentionau sa ridice case. Profitul era urias si imbogatirea rapida. Dar, odata cu venirea crizei financiare si prabusirea pietei imobiliare, preturile caselor au scazut dramatic.

Piata a impus o evolutie descendenta a preturilor pentru case. Daca in perioada de varf a pietei aveam la Iasi case al caror pret depasea un milion de euro, acum preturile au scazut si cu 40-50 de procente. Cei care au investit in perioada de varf se orienteaza acum spre compartimentari, in speranta ca vor mai limita din pierderi. De exemplu, dintr-o vila de 800-1.000 de metri patrati, se pot scoate la vanzare doua sau chiar patru locuinte familiale„, declara reprezentantul unei agentii imobiliare.

Oferta diversa, cumparatori putini

Piata imobiliara prezinta o oferta destul de mare in care se presupune ca fiecare client isi poate indeplini asteptarile. Pentru cei cu bugete reduse se pot achizitiona case sub 50.000 de euro cu suprafete de sub 100 de metri patrati, din materiale slabe si fara rezistenta si de cele mai multe ori in afara orasului. Sunt cunoscutele case batranesti, care de multe ori sunt evaluate doar prin prisma terenului pe care sunt asezate. La polul opus stau case de aproape un milion de euro, cu 15-20 de camere in zone rezidentiale apreciate si care ar rivaliza oricand ca pret cu imobile de la periferiile marilor capitale europene. Insa nici unele din aceste constructii se pare ca nu atrag foarte muti clienti. Se pare ca iesenii s-au reorientat si dorinta multora de a se muta la casa s-a estompat. Nici macar unele oferte atractive nu mai atrag la fel clientii.

Sunt doua mari cauze a scaderii interesului pentru case. In primul rand este problema unei infrastructuri cu probleme, si aici ne referim atat la drumurile de acces, cat si la retelele de utilitati, unde avem mari probleme. Acesti factori complica viata celor care locuiesc la casa, crescand timpii de deplasare spre punctele de interes din oras cu zeci de minute. A doua cauza tine de dezvoltarea tot mai mare a pietei de apartamente noi, in zone destul de bune din oras si care atrag mai mult oamenii„, mai spune acelasi agent imobiliar.

Adauga un comentariu