Magazin

Marirea buzelor cu acid hialuronic/cu grasime proprie

Publicat: 13 ian. 2019
1

Marirea buzelor este o interventie estetica care mareste volumul buzelor cu ajutorul acidului hyaluronic sau a transferului de grasime. Aceasta este solutia perfecta pentru femeile cu buze subtiri in mod natural, sau cele ale caror buze s-au subtiat din cauza varstei. Desi fiecare dintre noi este constient de forma si marimea buzelor sale, totusi acestea trebuie apreciate in raport cu celelalte elemente anatomice ale fetei. Exista in acest sens o multitudine de modalitati si reguli care sunt folosite de catre chirurgii plasticieni in procedurile de reconstructie / remodelare a buzelor. De exemplu, este bine cunoscuta regula lui 5, prin care fata se imparte in 5 coloane egale intre ele in latime si cu distanta dintre unghiul intern si extern al ochilor. Aceasta distanta trebuie sa fie egala cu latimea buzelor in repaus. O alta regula, care se refera la raportul dintre buze, ne arata ca buza de sus trebuie sa fie in medie 0,8 din buza de jos si situata un pic anterior fata de acesta din urma. De asemenea, buza de sus in totalitate (rosul buzei si albul buzei) trebuie sa fie 0,5 din buza de jos (masurata similar). Acestea sunt doar cateva dintre regulile care se folosesc in chirurgia reconstructiva a buzelor si implicit in procedeele de marire de buze. Bine inteles, un rol major in definirea formei si volumului il are perceptia proprie, a pacientei, in ceea ce priveste forma ideala pentru buzele sale, chirurgului plastician revenindu-i menirea de a aduce cat mai aproape de ideal acest deziderat.
Desi in principiu este o procedura simpla, augmentarea de buze necesita o perfecta comunicare intre pacient si medic, pentru a putea transmite, respectiv intelege pe deplin ceea ce se doreste si ceea ce se poate obtine. 
In procedura de augmentare / reconturare de buze, pacientul si medicul au la indemana o gama foarte larga de procedee si produse, fiecare dintre ele avand avantajele si dezavantajele sale. In general medicul va prezenta optiunile de tratament, in functie de fiecare pacient in parte, ramanand la latitudinea acestuia sa decida care metoda / produs il prefera.
In principal se pot folosi tesuturi autoloage (recoltate de la pacient) sau produsi de sinteza (filere) permanente sau resorbabile.
Dintre tesuturile autoloage, cel mai frecvent se foloseste grefa de tesut adipos (sau lipocolagenul autolog). Tesutul adipos se recolteaza cu o canula fina, in general de la nivelul ombilicului. In general, odata cu marirea buzelor se realizeaza si rejuvenarea regiunii periorale si a santurilor nazogeniene, o cantitate de 7-8 ml de tesut adipos fiind de regula suficienta. Dupa separarea de ser, sange etc., tesutul adipos se injecteaza la nivelul rosului buzelor, pentru a le restabili volumul si forma dorita. Imediat dupa tratament apare un edem important al intregii regiuni periorale (acesta fiind unul din dezavantajele majore ale procedurii), dar care cedeaza la 3-5 zile de la tratament. Tesutul adipos, odata injectat corect la nivelul buzelor, isi va pastra volumul si forma atata vreme cat pacienta nu va prezenta variatii importante in greutate. Faptul ca augmentarea volumului buzelor se face folosind tesut propriu organismului reprezinta un avantaj major si imbatabil al folosirii grefei de grasime. Procedura se poate repeta la 2-3 luni pana la atingerea unui volum si forma ideale, care sa confera fetei un aspect armonios.
Dintre produsii de sinteza cei mai populari sunt filerii de acid hialuronic. Pe langa acestia se pot folosi: acidul polilactic, colagenul de sinteza, hidroxiapatita, polimetilmetacrilatul etc., insa acestia sunt mai putin populari.
Acidul hialuronic reprezinta un compus care se gaseste in mod natural in organismul nostru si reducerea sa odata cu varsta de la nivelul dermului determina aspectul de imbatranire a pielii. In functie de gradul de polimerizare, particulele de acid hialuronic pot avea dimensiuni variabile, cu rata variabila de resorbtie (cu cat particula este mai mare, cu atat aceasta are duritate mai mare si se resoarbe mai greu). In general, fiecare producator de acid hialuronic prezinta o gama variata de produse, cele pentru augmentarea buzelor fiind dedicate.
Procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic, desi mult mai simpla decat cea in care se foloseste grasime proprie, se realizeaza in conditii de anestezie locoregionala. Practic, fiecare nerv infraorbital si mentonier este blocat cu 0,5-1 ml de anestezic.
Procedura se incepe de regula cu restabilirea conturului si proiectiei buzelor, dupa care se definesc forma si volumul acestora. Eventualele asimetrii existente se vor atenua / anula astfel incat la sfarsitul procedurii buzele sa fie perfect simetrice, fara depozite evidente de acid hialuronic (formare de „galme” sub piele), cu contur ferm, avand forma si dimensiunile optime pentru trasaturile pacientei.
Este recomandat ca inaintea tratamentului cu o zi pacientul sa urmeze un scurt tratament cu un antiherpetic (de exemplu aciclovir). Dupa tratament se recomanda 1-2 doze de paracetamol la 8 ore interval, precum si evitarea traumatizarii buzelor, a rasului etc. pentru 2-3 zile. Uneori pot aparea echimoze la nivelul punctelor de injectare, dar de regula acestea sunt perfect camuflabile cu ruj si dispar in 3-5 zile.
In general, folosind produsi speciali pentru buze efectul se mentine intre 8 si 10 luni, in functie si de cantitatea de filer folosita.
In cazul pacientelor care isi doresc o creste importanta a buzelor fata de volumul initial, este preferabil ca aceasta sa se realizeze progresiv, in 2-3 injectari succesive, la 3-4 saptamani interval. In acest fel se obtine un aspect natural, elegant al buzelor.
Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Ia si 700495, Romania
T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office@susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.ro

Adauga un comentariu