Actualitate

Marius Budăi, despre pensii și creșterea acestora! Care este soluția pentru români

Publicat: 17 mai 2022
Marius Budai vorbeste despre pensii
Marius Budăi vorbește despre pensii și despre măsurile sociale

Mariu Budăi a vorbit despre pensii și despre posibilitatea ca acestea să crească. Una dintre soluții împotriva scumpirilor din ultima perioadă este continuarea compensației prețurilor din energie.

Recent, Marius Budăi a vorbit despre PNRR și despre capitolul de pensii. Ministrul Muncii susținea că s-a făcut primul pas pentru o renegociere a acordului european. De la începutul semnării acordului, în spațiul public, mai ales în opoziția de la acea vreme, au apărut multe voci care au susținut faptul că PNRR a fost negociat greșit.

Care este soluția propusă de Marius Budăi despre pensii

Într-o intervenție la un post de televiziune, Marius Budăi susține că pensiile pot fi majorate şi că Guvernul trebuie să continue cu măsurile de compensație din energie. Ministrul este de părere că pachetele de ajutor pentru români pot aduce un plus pentru a mai stăvili din scumpirile din ultima perioadă.

„În primul rând trebuie să continuăm ceea ce a am început în noiembrie anul trecut de când am preluat guvernul şi anume pe ordonanța cu compensarea preţurilor din energie.

Vreau să vă spun că la ministerul Muncii, doar pentru consumatorii casnici s-au plătit 1.2 mld de lei care nu au ieşit din buzunarul nostru. Să continuăm implementarea de pachete şi sociale, dar şi economice.

Deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns în şcoli şi vor ajunge imediat la elevi.

Pachetele pentru 1.2 mld de cetăţeni români care se distribuie în perioada martie-aprilie-mai sunt în derulare. Şi ordonanța care a ieşit săptămâna trecută cu aceste vouchere de 50 de euro.

Vă aducem aminte faptul că Guvernul a implementat acordarea de vouchere de 50 de euro pentru românii care au venituri mici. Momentan, totul este în plin proces de alocare a acestui tip de ajutor.

Marius Budăi a anunțat că PNRR ar putea fi renegociat

În urmă cu doar câteva zile, Marius Budăi a menţionat faptul că acordul PNRR ar putea fi renegociat la capitolul pensii. Este bine de menţionat faptul că a existat un întreg scandal pe această temă în contextul în care în prezentul acord, banii pentru pensii reprezintă un procent fix din PIB:

„Secretarul general al European Trade Union Confederation (ETUC), Luca Visentini, susține, în fața Comisiei Europene, nevoia de flexibilizare a prevederilor din PNRR în care se menționează că pensiile românilor nu ar trebui să depășească 9,4% din PIB până în 2070, poziție exprimată deja de Ministerul Muncii și de PSD.

Ultima dată când pensiile au crescut a fost pe 1 ianuarie 2022. Totuşi, de la începutul anului până acum inflația a ajuns la un nivel record, iar acest lucru a dus la scumpiri uriașe la alimente, dar şi la alte produse. Pensionarii din România sunt puși în fața unui val de scumpiri fără precedent în ultimii ani. Ba mai mult, Hidroelectrica, companie deținută de statul român în proporție de 80%, a dat publicării situația economică. Compania a înregistrat venituri uriașe și un profit în creștere cu 70%, din cauza prețurilor mari la energie.

Așadar, vom vedea dacă Marius Budăi doar vorbește despre pensii, sau dacă le va și crește.
Comentarii
Adauga un comentariu