Actualitate

Marius Eugen Ostaficiuc, deputat de Iași: Deținuți periculoși, liberi pe străzi… Statul român, neputință sau indiferență?! (P)

Publicat: 12 mai 2022
Deputat PSD Marius Ostaficiuc

 

Un bărbat de 32 de ani, condamnat la 23 de ani și 10 luni pentru tâlhărie calificată, a reușit să evadeze după ce a fost internat în Spitalul ”Bagdasar Arseni” din Capitală. Bărbatul deosebit de periculos a reușit să-și fenteze gardienii, să se deghizeze în medic, și să coboare liniștit 9 etaje ca să se facă nevăzut. Chiar dacă din fericire a fost prins în cele din urmă, situația ridică mai multe semne de întrebare. Astfel de cazuri au început să apară tot mai des. Mai multe persoane certate cu legea, care fie își ispășeau pedeapsa, fie se aflau în așteptarea acesteia, au reușit să evadeze chiar de sub ochii gardienilor. Aceste aspecte scot la iveală o serie de deficiențe ale sistemului, o serie de probleme cu care se confruntă gardienii și care încă nu și-au găsit rezolvare.

Sunt probleme care vin în lanț și pentru care conducerea Ministerului Justiției nu a găsit rezolvare. Sistemul lasă în continuare mult de dorit, salariile gardienilor sunt cum sunt, ceea ce face ca astfel de cazuri de evadare să apară tot mai des.

În ultimele luni s-au întețit și protestele sindicatelor din Ministerul Justiției, din Ministerul de Interne, proteste legate de condițiile de muncă, de salarizarea mică, dar și de situația din instituțiile în care aceștia își desfășoară activitatea.

Toate acestea duc la un lanț de nereguli, care au culminat cu astfel de evadări ale deținuților periculoși.

Ministerul Justiției trebuie să se aplece mai mult asupra acestor probleme cu adevărat importante. Una din condiții este legată de grăbirea procesului de implementare a inițiativei privind condiţiile de acordare a majorării de 75 la sută din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în anul 2022, peste programul normal de lucru, de către poliţiştii de penitenciare. Este un prim pas pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru, ceea ce poate duce automat și la o gestionare mai bună a cazurilor cum a fost cel cu deținutul evadat pentru a nu mai pune în pericol și alte persoane.
Comments are closed.

Adauga un comentariu