Actualitate

Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD de Iași: Guvernul ia la mișto sănătatea ieșenilor. Alocări în bătaie de joc pentru sistemul medical (P)

Publicat: 28 feb. 2021
Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD Iași

Ultimele zile au prilejuit un adevărat maraton al discuțiilor pe tema proiectului de buget 2021. Comisia pentru buget, finanțe și bănci, din care fac parte ca reprezentant al județului Iași, a luat în calcul fiecare amendament propus pentru proiectul bugetar ce va fi suspus dezbaterii plenului reunit al celor două Camere din Parlamentul României.

Pe masa comisiei s-au aflat și proiectele Iașului, proiecte care sunt absolut necesare dezvoltării regiunii noastre, proiecte prin care putem conecta întreaga regiune nu numai la restul țării, ci și la Europa.

Bugetul general al României va cuprinde o parte din obiectivele Iașului, însă nu la nivelul la care ne-am fi așteptat cu toții. Se regăsesc și unele fonduri pentru demararea studiilor la tronsonul Ungheni- Iași- Târgu Neamț din Autostrada A8, fonduri pentru varianta ocolitoare Sud a șoselei de centură a municipiului.

Banii pentru drumurile județene sunt alocate nu în raport cu dimensiunea Iașului și numărul de kilometri, ci după calitatea liderilor pe care îi are acest județ.

Cu alte cuvinte, fondurile alocate sunt total insuficiente în raport cu nevoile comunității ieșene. Se poate spune că sunt bani doar că să „închidă gură” ieșenilor, fonduri prin care se deturnează atenția de la alte nevoi ignorate de guvernul struțo- cămilă PNL- USR/PLUS- UDMR.

Iașul nu are nevoie de câțiva lei pentru niște studii, ci are nevoie de fonduri consistente pentru a putea demara așa cum trebuie marile proiecte de investiții.

 

Mă refer aici și la investițiile în sistemul de sănătate, un sistem lovit de soartă în ultima perioadă și pe care Guvernul actual pare să-l trateze la capitolul diverse.

Nu pot să nu văd cum Instititul Regional de Oncologie, cea mai mare unitate de profil din zona Moldovei, a primit fonduri în bătaie de joc. Doar 40 mii de euro s-au alocat pentru IRO în anul 2021, sumă insignifiantă pentru nevoile cadrelor medicale. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este total rupt de realitate în aceste condiții. După ce a reacționat târziu în cazul tragediei de la Matei Balș, după ce a dat vina pe guvernarea anterioară pentru ceea ce s-a întâmplat în spitale fără ca el să ia măsuri pentru a stopa proporțiile unui dezastru anunțat, acum vedem cum sănătatea nu mai este prioritară.

Ce poate face IRO cu câte 20 mii euro de la PNL și USR/PLUS? Ce reprezintă acești bani pentru o unitate medicală în care an de an se tratează mii de bolnavi cu afecțiuni oncologice?

Asta este reforma sistemului sanitar cu care ne tot amenință domnul Vlad Voiculescu? Acest Guvern a preferat să lase totul de izbeliște și să meargă încă o dată pe avarii.

Domnilor guvernanți, treziți-vă la realitate și căutați să schimbați acum ce mai puteți înainte să fie prea târziu!

 

Comentarii
  • sigur a citit bine suma si pentru ce este necesara la IRO? nu de alta dar am inteles ca a citit si carti de copii si a inteles gresit ce voia sa spuna autorul 🙂 pana una alta pana nu arata documente care sa ateste ce zice e doar vorba lui in spatiul public …

  • Iată un vajnic ucenic cu profesionașla de electrician la activ și care se pricepe la bugete…brava la tine măi teligentule…nu degeaba te-au pus ăștia dipotat,a știut ei că tu combați nenicule,nu glumă

Adauga un comentariu