Actualitate

Marius Eugen Ostaficiuc: Municipiul Iași are nevoie de proiecte, municipiul Iași are nevoie de dezvoltare

Publicat: 04 mai 2020
Marius Eugen Ostaficiuc
Marius Eugen Ostaficiuc

Liderul PSD Iaşi explica, într-o postare publicată pe o reţea de socializare faptul că municipiul Iaşi are nevoie de dezvoltate, are nevoie de proiecte şi nu de o manipulare administrativă:

”Municipiul Iași are nevoie de proiecte, municipiul Iași are nevoie de dezvoltare, însă în mod corect și coerent, nu printr-un manipulare administrativă.

În ceea ce privește proiectele care au stat la baza împrumutului BERD, prioritar pentru noi era respectarea principiului legalității așa cum prevede Constituția României. Mihai Chirica avea nevoie de un mandat de reprezentare din partea Consiliului Local pentru negocierea cu BERD, iar consilierii locali trebuiau să îi atragă atenția asupra acestui lucru. Trebuie să menținem partea de legalitate a unui astfel de proiect de hotărâre ce implică îndatorarea ieșenilor pentru 15 ani. Și nu doar atât. Trebuie să fim deschiși la investiții, dar nu în condițiile în care totul s-a făcut prin dictatură. Pentru că de această dată consilierii nu au votat pentru investiții, ci din obediență față de un sistem autocrat instaurat în primărie. Consilierii trebuie să fie mai incisivi, mai implicați și mai responsabili când urmează să îndatoreze Iașul cu 21 milioane de euro, pentru că acesta este rolul lor în Consiliului Local, nu să accepte orice moft politic al domnului Chirica.

Necesitatea investițiilor nu trebuie să fie confundată cu voința exclusivă a primarului Mihai Chirica ci ar trebui să reprezinte voința tuturor cetățenilor din municipiul Iași. Iar pentru a exprima această voință era necesară o dezbatere publică în care actorii principali să fie cetățenii și reprezentanții lor în Consiliul Local Iași .

Am atenționat consilierii locali pentru lipsa lor de atitudine, pentru lipsa flagrantă de curaj în fața adversarului politic Mihai Chirica. Aveam așteptări de la cei care reprezintă social democrația în municipiul Iași.

Democrația în interiorul partidului există, dar există și o disciplină politică care ne obligă să fim o echipă. În fiecare organizație locală avem oameni care pot fi consilieri locali, oameni care pot reprezenta orașul prin viziunea valorilor social democrate. Cine consideră că social democratul Chirica îi mai reprezintă din poziția de candidat PNL la Primăria Iași, îl poate urma în PNL sau îl pot admira din PSD, însă doar dacă respectă principiile și regulile de funcționare ale acestui partid.

Suntem pentru investiții, pentru dezvoltare, însă cu bani împrumutați oricine știe să facă administrație. Este foarte ușor să cheltui ceea ce nu e al tău. Este necesar să luăm exemplul altor orașe și să facem rost de bani nerambursabili pentru a derula investiții importante din fonduri UE. Cu bani împrumutați putem să facem investiții pe care Comisia Europeană nu le finanțează.

Aș vrea să știu câte dosare a depus Primăria Iași pe axa 4, (acces numai pentru municipii) pentru modernizarea școlilor?

De ce pe eficiență energetică, în 2017, Primăria a depus dosare incomplete și a pierdut proiectul pentru modernizarea a 172 de clădiri?

Astfel de întrebări trebuiau puse de colegii noștri din consiliul local. Nu ar fi fost un atac la democrație, un atac împotriva investițiilor și nici pe departe un atac la adresa domnului primar Chirica. Erau întrebări ale unor consilieri social democrați care se află în opoziție politică cu primarul liberal Chirica.

Obediența duce încet, dar sigur, către dictatură, în nici un caz spre democrație!” explica Marius Eugen Ostaficiuc.

Comentarii
  • Ce ar fi stai in bnca ta? Nu se mai fac investitii pe langa casa ta? Vai ce rusine pt. cei care nu tin cont de expersonalitatile orasului. Cum arata orasul pe vremea voastra? Ce investitii ati facut voi, cei de la PSD?????

  • Ai dreptate domnule Ostaficiuc dar tot asa de scupulosi ar fi trebuit sa fie PSD-ul cand facea imprumuturi Nichita prin Dexia si altele si facea ce stia el mai bine….
    Ce au castigat iesenii ca Nichita a facut atatea imprumuturi, fara a solicita opinia lor, care au indatorat Iasul iar costurile investitiilor erau de doua sau trei ori mai mari decat ar fi trebuit sa fie in realitate, nimic.
    Consider ca prin transparenta Administratiei Publice Locale si o opozitie constructiva Iasul va avea de castigat (mai ales ca acum arata a oras administrat si nu prafuit cand era Nichita primar).
    Daca Chirica ar lasa-o mai moale cu investitiile imobiliare in detrimentul spatiilar verzi, ar merita statuie, asa are o bila neagra de la Ieseni.

Adauga un comentariu