Actualitate

Marius Eugen Ostaficiuc, președinte PSD Municipiul Iași, deputat: Haos urbanistic la Iași

Publicat: 22 apr. 2021
Marius Ostaficiuc susține că autoritățile române au primit o nouă palmă de la natură

Fantoma PUG-ului bântuie de peste 20 de ani prin dulcele târg, oraș în care, în absența unui Plan Urbanistic General, fiecare construiește după cum îl duc capul și conștiința. 

De mai bine de două decenii, documentul ce poate reglementa toate problemele de urbanism din municipiul Iași bate pasul pe loc. Planul Urbanistic General a devenit o piatră de moară pentru autoritățile locale. Avem nevoie de acest PUG pentru a reglementa odată și pentru totdeauna situația construcțiilor din municipiul Iași, situație care mereu a stârnit controverse. 

Deși pare greu de crezut, reglementările după care se ghidează administrația locală sunt cele din 1998, cu detalii care nu mai corespund standardelor actuale. 

După ce Primăria Iași a lungit nepermis actualizarea PUG-ului municipiului, ieșenii se confruntă cu o altă situație. Documentația s-a blocat la Ministerul Culturii, for care a anunțat că, pentru ca planul să fie realizat, este nevoie de un nou set de studii arheologice și un nou set de studii istorice. Practic, ne-am întors de unde am plecat, ceea ce arată că problema urbanistică din municipiul Iași va mai dura cel puțin 3-4 ani. 

De ce trebuie ieșenii să suporte toate problemele generate de haosul din urbanism? Întârzierea realizării PUG-ului arată o lipsa clară de implicare a autorităților locale și centrale și o pasare premeditată a răspunderii. Dacă cei de la Primăria Iași nu au fost în stare în atâția ani să facă documentațiile necesare, acum ne lovim de o nouă problemă.

Nimeni nu contestă faptul că este nevoie ca aceste studii arheologice și istorice să fie realizate, sunt chestiuni absolut firești în realizarea unei documentații de asemenea anvergură. Însă nu este normal că aceste lucruri să treneze atâta vreme, iar sutele de mii de locuitori ai orașului să sufere în timp ce profilul fizic al Iașului se modifică de la an la an prin PUZ-uri acordate de multe ori la limita și dincolo de limita legalității și a bunului simț. 

 

Toată aceste deficiențe, aceste situații care au dus la derapaje grave în urbanism au afectat imaginea municipiului Iași. 

 

Iașul a ajuns să se dezvolte într-un ritm amețitor, însă toate aceste etape de dezvoltare trebuie reglementate extrem de clar. În ultimii 20 de ani s-au încercat tot felul de variante și actualizări, însă nu s-a întâmplat absolut nimic.

 

PUG-ul trebuie reglementat clar, fiecare zona a orașului trebuie bine conturată și delimitată. Toate instituțiile implicate, fie că vorbim de Primăria Iași și de ministerele de resort, ar trebui să-și dea mâna și să rezolve problema, nu să o amâne la nesfârșit. Iașul are nevoie urgent de un PUG valabil, nu de noi studii pentru a ne întoarce de unde se pare că nu am plecat niciodată. Municipiul Iași se află în pragul unui adevărat haos urbanistic, această este realitatea. Iar birocrația și așa numiții specialiști nu fac altceva decât să lungească acest amalgam de probleme din orașul celor șapte coline.

 

Ca deputat al Iașului, voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca, în perioada imediat următoare, blocajul acesta întreținut artificial de unii să fie depășit. Nu poți pretinde modernitate într-un oraș grevat de practici fanariote…

 

  • Marius Eugen OSTAFICIUC, președinte PSD Municipiul Iași, deputat
Comentarii
  • Ostaficiucule, Chichirica si cu PSD au adus haosul urbanistic in Iasi, pentru ca au votat tot ce au vrut mafiotii imobiliari!
    Nu va spalati pe mai, pentru ca voi, pesedistii, l-ati pus pe agariciul de Chichirica director tehnic in primarie, viceprimar si apoi primar!
    Acum Chichirica si o parte dintre fostii consilieri PSD au trecut la PNL, dar asta nu inseamna ca PSD e nevinovat!

  • Distrugerea identității orașului, golania „arhitectonica” care a devastat inclusiv zona centrala, a inceput din comunism! După „revoluție” orașul a căzut prada unei acțiuni criminale de uritire și anonimizare prin deciziile unor primari, sălbatici primitivi, a arhitecților, fără har și lacomi, a dezvoltatorilor imobiliari, jivine flaminde care corup pe oricinele sta în cale! Dezastrul continua!

Adauga un comentariu