Actualitate

Marius Ostaficiuc, deputat de Iaşi: Ajutor pentru fermierii din Iași! Ministerul Agriculturii trebuie să intervină în Programul „Tomata” (P)

Publicat: 27 mai 2022
Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD de Iași
Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD de Iași este de părere că fermierii din județul Iași au nevoie de sprijin din partea statului

Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD de Iași este de părere că fermierii din județul Iași au nevoie de sprijin din partea statului, deoarece recoltele fermierilor din județul Iași și a celor din întreaga țară au fost afectate.

Zeci de fermieri din județul Iași au nevoie de sprijin urgent din partea statului român. Fermierii din bazinul legumicol Târgu Frumos, dar și cei din județul Iași au nevoie disperată de o mână de ajutor din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru prelungirea termenului de vânzare a tomatelor până pe 15 iulie 2022.

Recoltele fermierilor au fost afectate de valorile scăzute din termometre

Recoltele fermierilor din județul Iași și a celor din întreaga țară au fost afectate de valorile scăzute din termometre, ceea ce a dat planurile tuturor peste cap.

În aceste condiții, este absolut necesar ca oamenii să fie sprijiniți pentru a nu pierde nu doar recoltele, ci și subvențiile acordate în cadrul Programului „Tomata 2022”. În baza acestui program, fermierii beneficiază de un sprijin de 3.000 euro la mia de metri pătraţi. Totuși, sute de femieri s-au trezit în imposibilitatea de a fi eligibili, asta pentru că din cauza vremii nefavorabile a fost decalată perioada de recoltare cu cel puţin 50 de zile.

Trebuie acordate șanse tuturor pentru a se încadra în programul „Tomata”

Sunt decizii ce trebuie luate contratimp. Decalarea perioadei de recoltare va duce la depășirea termenului limită de acordare a subvențiilor din cadrul programului „Tomata 2022”, iar fermierii vor înregistra pierderi uriașe. Trebuie acordate șanse tuturor pentru a se încadra în program, pentru a fi eligibili și, mai ales, pentru a da șansa unei recolte bogate, naturale, cu respectarea tuturor normelor în vigoare.

De aceea, este necesar ca Ministerul Agriculturii să ia în calcul solictările fermierilor pentru prelungirea acestui program, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor. Este o inițiativă din care se poate câștiga de ambele părți. Pe de o parte, fermierii vor avea timp să recolteze produsele și să obțină subvențiile necesare, iar pe de altă parte, românii se pot bucura de produsele românești fără a mai fi nevoie să achiziționeze legume din alte state.
Comentarii
Adauga un comentariu