Secretele istoriei

Marsul cel Lung

Publicat: 18 nov. 2013
Marsul cel lung” a ramas in istorie operatiunea de retragere din fata trupelor nationaliste Kuomintang a armatelor Rosii, conduse de Partidul Comunist Chinez. Avand in frunte lideri militari lipsiti de experienta, comunistii au fost lesne invinsi de oamenii generalisimului Chiang Kai-shek si obligati sa fuga spre nord, spre a evita distrugerea totala.
Calauziti de Mao Zedong si Zhou Enlai, soldatii armatelor Rosii au parcurs mai bine de 12.500 km, in 370 zile, strabatand unele dintre cele mai dificile portiuni de pe teritoriul chinez. Marsul cel Lung a consfintit ascensiunea la putere a lui Mao, care a dovedit abilitati de lider si a salvat armata comunista de la dezastru, chiar daca la sfarsitul dificilei si temerarei intreprinderi mai dispunea de doar o zecime dintre soldatii cu care pornise la drum. Operatiunea a inceput cu un atac de diversiune intreprins de soldati rosii, condusi de Bo Gu si Li De, care au luat cu asalt pozitiile Kuomintang de langa Yudu. A fost, fara indoiala, un atac sinucigas, intrucat majoritatea combatantilor au fost ucisi iar cei luati prizonieri, printre care si fratele mai mic al lui Mao, Mao Zetan – executati. In acest rastimp insa, grosul trupelor comuniste a reusit sa scape, urmarite indeaproape de soldatii lui Chiang Kai-shek.
Au urmat lupte grele, in care comunistii au pierdut peste 40.000 de oameni. Demoralizarea a pus stapanire pe tabara rosie iar in acest context Gu si De au fost demisi, conducerea efectiva a operatiunilor militare fiind preluata de Mao. Sub conducerea lui, fortele comuniste, desi macinate de hartuirile continue ale trupelor nationaliste, au reusit sa scape de fiecare data din incercuire. Fortand cursuri de apa, adesea cu pretul unor asalturi eroice, precum cel, ramas faimos, de la podul Luding, traversand masive muntoase, trupele lui Mao au evitat cu pricepere capcanele intinse.
Cu acest prilej, vicleanul lider chinez a reusit sa se sustraga deciziei luate de tovarasii sai de partid, de a urma fortele celei de-a patra armate rosii, conduse de Zhang Guotao si mult superioare numeric istovitilor lui soldati. Hazardul a facut ca Guotao sa fie incercuit si nimicit de catre trupele Kuomintang, astfel incat Mao a ramas pe deplin stapan pe situatie si, la sfarsitul Marsului, desi doar 7000 de soldati rosii mai ramasesera in viata din cei 100.000 care pornisera, Zedong devenise deja liderul de necontestat al fortelor comuniste.


loading...

Adauga un comentariu