Religie

Martea Mare – Ultima zi in care femeilor le este permis un lucru, inainte de Pasti

Publicat: 03 apr. 2018

Martea Mare este una din cele mai importante zile din Saptamana Patimilor. Ca in fiecare zi din aceasta saptamana, exista o serie de interdictii.

Ce sa nu faci in Martea Mare sub nicio forma

Aceasta este ultima zi a saptamanii in care se spala sau se calca, spune traditia. Femeile trebuie sa se pregateasca pentru aceasta sarbatoare din timp cu treburile casnice.

Citeste si Rugaciunea care se rosteste in fiecare zi din Saptamana Mare. Se spune ca poate sa faca minuni

In Martea Neagra, in biserica se aminteste Pilda celor 10 Fecioare, 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta. Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui. Cele 10 fecioare neintelepte au candelele aprinse, insa untdelemnul este pe sfarsite asa ca cer imprumut de la celelalte. Acestea refuza, motivand ca astfel si candelele lor se vor stinge. Fecioarele nebune merg indata sa cumpere untdelemn, insa in tot acest timp soseste mirele care intra la nunta si cele ramane acolo.

Citeste si Rugaciunea care se spune numai in Sambata Mare

Fecioarele nebune gasesc usa inchisa si striga „Doamne, Doamne deschide-ne noua”, insa mirele raspunde „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”. Pilda se incheie cu urmatoarea invatatura: „Privegheati si va rugati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului”.

Ce trebuie sa stie barbatii despre Martea Mare

In Martea Mare, barbatii trebuie sa definitiveze muncile campului. E bine ca barbatii sa isi ajute nevestele la treburile casnice pentru a termina mai repede treaba. Seara se savarseste slujba deniei, in cadrul careia se citeste Pilda celor 10 Fecioare. La biserica merg barbatii si femeile impreuna cu copiii, acolo unde e vorba despre familii.loading...

Adauga un comentariu