Mozaic muzical

Martha Graham – Viata si cariera acesteia – VIDEO

Publicat: 24 mai 2013
Martha Graham nascuta la 11 mai 1894, Pittsburgh, a fost o dansatoare-coregrafa americana privita ca unul din pionierii dansului modern, a carei influenta asupra dansului poate fi comparata cu influenta pe care a avut-o Stravinsky asupra muzicii, Picasso asupra artei , sau Frank Lloyd Wright in arhitectura. Graham a fost o interpreta de stimulare, o coregrafa de miscari uluitoare.
Ea a inventat un nou limbaj al miscarilor, si l-a folosit pentru a descoperi pasiunea, furia si extazul comune experientei umane. Ea a dansat si a facut coregrafie timp de peste saptezeci de ani, in acest timp a fost primul dansator care a dat un spectacol la Casa Alba , primul dansator care a calatorit in strainatate, ca ambasador cultural, precum si primul dansator care a primi cel mai mare premiu civil ale SUA: Medalia Prezitiala de Libertate.

Martha Graham nu a dus o viata tocmai buna, pe masura ce inainta in varsta a devenit alcoolica si si-a pierdut flexibilitatea trupului, dar si cand criticii credeau ca a venit vremea sa dispara, ea era prezenta pe scena. A renuntat apoi la bautura, a coregrafiat 10 balete si si-a surprins publicul care o credea deja dizolvata
Martha Graham se bucura sa aiba cea mai vehce companie de dans din America. Artista desavarsita a scris pentru fanii sai interesati o autobiografie, care se numeste „Blood Memory„.
Martha Graham s-a nascut pe 11 mai 1894 in America, iar influenta sa in lumea dansului poate fi comparata cu ceea ce a facut Stravinsky pentru muzica ori Picasso pentru artele vizuale. Stilul sau de dans tradeaza multa pasiune, incitare, folosind niste miscari impresionante si de neintalnit pana atunci. Totodata, modul sau modern de dans este bazat pe contractiile si eliberarile corpului.


loading...

Adauga un comentariu