Eveniment

Marti, 1 octombrie e mare sarbatoare. Ce sa nu faci de Acoperamantul Maicii Domnului

Publicat: 30 sept. 2019
17

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, pe 1 octombrie, Acoperamantul Maicii Domnului. Sarbatoarea aminteste de aratarea Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie in anul 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii. Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Acoperamantul Maicii Domnului. Acesta este evenimentul pe care il praznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti ca prin rugaciune putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului. Sarbatoarea "Acoperamantul Maicii Domnului" este marcata in calendar cu cruce rosie.

Cum sa te rogi Maicii Domnului in ziua de 1 octombrie

"Maicuta noastra cea buna, stapana de Dumnezeu Nascatoare, acopera-ne cu Cinstitul Tau Acoperamant, izbaveste-ne de tot raul si roaga pe Fiul Tau si Dumnezeul Nostru sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!"

Traditii si superstitii de Acoperamantul Maicii Domnului

– persoanele care se tund nu trebuie sa arunce sau sa arda parul, fiindca ar putea fi luat de vrajitoare, care vor face farmece

– gospodinele prepara placinte de post, cu mere sau dovleac

– vitele trebuie stropite cu apa sfintita, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii

In aceasta zi credinciosii nu au voie sa munceasca, sa spele sau sa faca curatenie prin gospodarii. Exista o credinta printre batranele de la tara, conform careia, daca este taiat azi, parul ramane in legatura cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat si nici ars, fiindca poate fi luat de vrajitoare sau de oamenii rai, care fac diverse farmece. In ziua praznuirii Acoperamantului Maicii Domnului nu se mananca de dulce. Cei care isi doresc sa fie sanatosi si feriti de rele tin post.

Adauga un comentariu