International

Martin Schulz: Daca statele UE si-ar imparti un milion de refugiati, nimeni nu ar mai avea probleme

Publicat: 09 feb. 2016
1

Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, este de parere ca daca cele 28 de state membre in Uniunea (Europeana) ar cadea de acord sa repartizeze un milion de refugiati, atunci „nu ar mai exista nicio problema pentru nimeni”.

Afirmatia a fost facuta in cadrul unui interviu publicat marti de cotidianul francez Liberation, in care Schulz a subliniat si faptul ca tentatia autoritarismului nu exista doar in estul Europei, ci si in unele state din vest.

Insa el a acuzat din nou statele est-europene de lipsa de „solidaritate” pentru ca in chestiunea refugiatilor au o abordare diferita fata de cele din vest si a sustinut in acest context ca discursul unor guverne din estul Europei este similar cu cel al extremei drepte din vest.

„Reactiile statelor au fost eterogene. Germania si Suedia au dat un raspuns bazat pe solidaritate, estimand ca este vorba despre un principiu nenegociabil in Europa. Altele, precum Ungaria sau Slovacia, au oferit un raspuns invers”, in problema migratiei, a mentionat Schulz.

Dar „un lucru este clar”, a continuat el, apreciind ca „teama apare adesea acolo unde exista o reticenta a guvernelor sau popoarelor fata de solidaritatea necesara”. Prin urmare, in opinia sa „daca Uniunea (Europeana) ar cadea de acord sa repartizeze un milion de refugiati in cele 28 de state membre, care au 500 de milioane de cetateni, nu ar mai exista nicio problema pentru nimeni”.

Referindu-se la politica premierului ungar Viktor Orban in problema migratiei, si mai ales la decizia acestuia de a ridica garduri la frontiere, presedintele PE a estimat ca seful executivului de la Budapesta „nu a castigat batalia ideologica”, intrucat „o larga majoritate a europenilor este favorabila unei politici de repartizare a refugiatilor”.

„Ce alta solutie avem? Sa retrimitem in Siria oamenii care au fugit dintr-o tara in razboi? Sa-i retrimitem in Turcia, unde sunt deja peste doua milioane de persoane? Daca ar fi mai multa solidaritate intre noi, nu ar mai fi probleme. Nu trebuie sa renuntam sa convingem statele care nu participa la efortul de solidaritate”, a insistat Martin Schulz, facand aluzie la impartirea migrantilor prin cote obligatorii.

Intrebat despre fractura pe care criza refugiatilor a provocat-o intre est si vest in interiorul UE, presedintele PE a estimat ca „extrema dreapta din Franta, Olanda sau Austria are acelasi discurs pe care-l au unele guverne din estul Europei”.

„Deci este greu sa incriminam doar fostele tari comuniste. Exista in Europa o tendinta autoritara atat in est cat si in vest”, a conchis Martin Schulz.

El isi explica o asemenea tendinta prin faptul ca „in aceasta lume care este tot mai complexa, tot mai interdependenta, oamenii se simt dezorientati si au sentimentul ca institutiile nationale sau europene nu mai sunt capabile sa le ofere protectia necesara”.

Prin urmare, „votul autoritar este atat un vot de protest cat si o convingere ca prin autoritarism vom rezolva mai usor problemele actuale”, considera Martin Schulz.

Comentarii
Adauga un comentariu