Magazin

Mărțișorul – semnificații și simboluri

Publicat: 25 feb. 2020

Din batrani se spune ca a darui un martisor cu inima curata unei persoane la care ti cu adevarat inseamna sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, veselie, pofta de viata, frumusete si iubire.

Primele martisoare ar fi fost monede create din metale prețioase, argint si aur, sau pietricele colorate, fiecare alaturate unui fir impletit, de culoare alba si rosie. Astazi, martisorul a luat forma a mai multor modele ce prezinta un simbol al norocului, al renasterii naturii sau alte semnificatii speciale.

 Ghioceleul si florile primaverii

Martisorul este in primul rand un vestitor al sosirii primaverii. Astfel florile timpurii de primavara sunt transformate in podoabe purtate la mana sau in piept, atat datorita frumusetii lor cat si pentru a primi cu caldura mult asteptatul anotimp.

Cea mai reprezentativa floare este desigur ghiocelul. Acesta este primul semn al primaverii, dar si un simbol al sperantei, a bucuriei si a unui nou inceput.

 

Simboluri norocoase

Martisorul este asemenea unui talisman: poarta noroc, apara de fortele rele, previne imbolnavirea in lunile care urmeaza, tine deoparte deochiul etc.

Atat trifoiul cu patru foi cat si potcoava sunt regasite printre modele de martisoare din argint 925 fiind simboluri traditionale ale norocului.

Se zice ca o astfel de amuleta oferea celei ce o poarta protectie, noroc si fericire. Asa ca daruieste-i celei mai dragi femei din viata ta unul dintre modelele de lantisoare din argint de la Chic Bijoux.

 

Animale si insecte

Revenirea la viata a naturii nu este lipsita de animalele padurii isi reiau activiatea dupa lunga hibernare sau micile insecte ce se trezesc o data cu atingerea plapanda a razelor soarelui.

Una dintre cele mai intalnite insecte in martisoare este buburuza sau mamaruta. Mica insecta prevesteste noroc in viata, noroc in dragoste, vreme buna, castig financiar sau chiar implinirea unei dorinte. De asemenea, si fluturele isi face aparitia printre martisoare, acesta fiind simbolul transformarii personale, al sufletului, a sperantei, al pacii si al bucuriei.

 

Simboluri imprumutate

Copacul vietii, mana lui Fatima, elefantul sau simbolul infinitului sunt cateva exemple din modelele apreciate de martisoare. Aceste elemente au radacini si semnificatii din alte popoare dar au fost  preluate de intrega lume datorita frumusetii lor si au devenit astfel talismane internationale.

 

Indiferent de ce simbol alegi sa oferi de Martisor, mica podoaba va fi intotdeuana legata de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu. Culoarea alba semnifica puritatea, masculinitatea, pacea, iar rosul reprezinta pasiunea, feminitate, bucuria si senzualitate. Unite intr-un fir continuu, acestea reprezinta o metaforă a ciclului vieții.

Nu doar martisorul este inzestrat cu capacitati remarcabile. Gestul daruirii martisorului este incarcat si el de semnificatii, un simbol al comunicarii și al armoniei, ce aduce cu el primele zambete ale primaverii.loading...

Adauga un comentariu