Actualitate

Martorii il duc pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, mai aproape de puscarie

Publicat: 20 mart. 2013
1

@ Pe masura ce se desfasoara termenele in dosarul Transformatorul, in care actualul ministru al Transporturilor este acuzat ca a obtinut ilegal de la o companie de stat 1,8 milioane de euro, Relu Fenechiu se apropie cu pasi repezi de puscarie @ Daca la termenul care a avut loc in urma cu o luna, fostul director al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE), Ioan Turbatu, a admis ca s-au comis infractiuni, la termenul de ieri, o alta directoare a companiei a descris fraudele savarsite @ Este vorba despre Paula Livint, fost director financiar al SISEE

Desi Fenechiu schiauna pe toate posturile de televiziune ca este victima unui dosar instrumentat la comanda lui Traian Basescu, ceea ce se intampla in sala de judecata demonstreaza ca procurorii anticoruptie si-au facut treaba fara niciun fel de ingerinte din exterior. Acest lucru se poate afirma acum, dupa cateva termene judecate in acest dosar de Inalta Curtea de Casatie si Justitie. Pana acum, au fost audiati o parte dintre martorii acuzarii. Pana acum niciunul dintre martori nu a depus marturie favorabila lui Fenechiu. Pana si Ioan Turbatu, fostul director al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice – SISEE (companie care activa pe langa SC Electrica SA, societatea la care Fenechiu a vandut transformatoarele uzate – n.r.) a depus, la termenul care a avut loc in urma cu o luna, o depozitie care-l ingroapa pe Fenechiu. Asta in conditiile in care Fenechiu i-a facut casa lui Turbatu, cu conditia ca acesta din urma sa-i accepte transformatoarele ruginite de catre SISEE. „Poate imi apartine si mie o parte din vina cu privire la ce s-a intamplat, dar sunt, cu siguranta, altii vinovati”, a mai spus fostul director al SISEE.

Ieri, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au audiat un martor cheie in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata, pentru fapte de coruptie, Relu Fenechiu. Si acest martor l-a ingropat pe ministrul Transporturilor. Aceasta a explicat ca desi Fenechiu vindea companiei fiare vechi, facturile emise de firmele acestuia erau platite preferential. Acest martor, Paula Livint, a fost director financiar la Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) – Electrica Moldova, in perioada in care Relu Fenechiu a facut acea celebra combinatie de aproximativ 70 de miliarde de lei vechi. Toate facturile si, implicit, ordinele de plata, prin care au fost achitate diferite sume de bani catre firmele care apartineau lui Relu Fenechiu, au fost semnate si de Paula Livint. In declaratia de ieri, aceasta a relatat ca a fost determinata de directorii Electrica Moldova sa faca plati in avans catre firmele lui Fenechiu: Fene Grup SA, Tehnorom, La Rocca SRL si Integra Business Consulting. „Eu puneam viza de control financiar atunci cand facturile ajungeau la mine, deja semnate de directorul general, Ioan Turbatu, si de directorul economic, Andronache Petru. Nu eu dispuneam ca platile sa se faca in regim de urgenta. Mie doar mi se spunea sa fac plati catre firmele din grupul Fene Grup, inainte de data scadenta, care era trecuta pe factura. Prima semnatura pe documente era a domnului Ioan Turbatu. Platile facute in regim de urgenta erau avizate, intotdeauna, de catre directorul general. Acesta ne chema direct sau prin intermediul directorului economic, sa-mi spuna ce am de facut”, a declarat Paula Livint.

Intrebata fiind, de instanta, daca i s-a comunicat vreodata motivul pentru care aceste plati trebuiau facute in regim de urgenta, Paula Livint a declarat ca nimeni nu-i spunea nimic si ca nu a fost informata niciodata despre motivele care au stat la baza efectuarii urgente a platilor catre firmele lui Fenechiu. „Mie, personal, directorii nu-mi spuneau niciodata de ce este necesara plata cu caracter de urgenta catre firmele din grupul Fene. Dispozitiile de plata urgenta erau verbale, si nu scrise. Atunci cand se faceau aceste plati, eu nu stiam ca firma domnului Fenechiu le construieste case directorilor de la Electrica”, a completat Paula Livint.

Fenechiu sfideaza instanta
 
 Aceasta declaratie va atârna cu siguranta la condamnarea lui Relu Fenechiu si a locotenentilor sai in acest dosar. La termenul de ieri, a mai fost audiat un martor, Maricel Ciobanu, sef depozit in cadrul Sucursalei de intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, insa acesta parea sa fie timorat de faptul ca este pus sa dea declaratie impotriva unui ministru, fie el si corupt. Maricel Ciobanu a explicat niste chestiuni tehnice, cu privire la achizitia unor intrerupatoare de la firmele din grupul Fene, insa nu-si mai amintea nimic din adevaratele fapte comise in acest dosar. Pentru ca tot dadea din umeri la intrebarile instantei, procurorul de sedinta i-a citit pasaje date in fata procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie, in care martorul dadea detalii despre modul in care lucra reteaua coordonata de Fenechiu. Acesta a fost singurul acuzat care nu s-a prezentat la termenul de astazi, fiind prezent doar avocatul acestuia. in schimb, Lucian Fenechiu, fratele ministrului cercetat penal, cel care administreaza de fapt grupul de firme Fene, s-a prezentat in fata judecatorilor, insa, la iesirea din sala de judecata, nu a vrut sa dea nicio declaratie presei cu privire la acest dosar.

Comentarii
 • M-as bucura daca odata cu ,,disparitia” acestor ciocoi ar aparea o noua generatie de administratori ai orasului care sa faca intr-adevar treaba pentru Iasi si pentru ieseni. Dar ma tem ca prin trimiterea acestora in puscarie doar se face loc altor flamanzi care asteapta sa-si ia partea.

 • asta securist de ca.c. dictator imbogatit pe banii nostri ce cauta acolo la minister , afaceri ce vrea sa inceapa si acolo iar o sa faca puiscarie. scar…ba de el ne este si de toti care sint cu el bodea de la aeroport, adomnitei,PNL= DICTATURA SECURISTI IMBOGATITI CU ZAMBET MIZER,TEROAREA ROMANILOR PNL =***……C.

 • Sunt studenta si ma ingrozesc atunci cand vad ce se-ntampla cu acesta tara condusa de niste mediocritati.
  Ce vom face noi peste un an, peste doi sau sapte, daca acesti nesatui vor continua cu distrugerea tarii.
  De ce nu sunt luati la intrebari si ceilalti politicieni care au demarat aceste distrugeri?!
  Oare Fostul senator Solcanu nu are nimic de spus, legat de stergerea de pe fata pamantului a „Nicolinei”.
  Fenechiu are mare „Contributie” in ceea ce priveste distrugerea in intregime a Fabricilor de mase plastice, Nicolinei si nu numai.

 • „Cei de la „Mușat și Asociații” au primit, în asociere cu Deloitte Consultanță SRL și Systra SA, fără licitație, un nou contract de consiliere pentru privatizarea CFR Marfă • Nu mai devreme de anul trecut, aceiași consilieri au derulat cu MT un contract similar, care s-a dovedit un fiasco, privatizarea CFR Marfă fiind respinsă de CSAT

  Urgență maximă! Așa a explicat Ministerul Transporturilor acordarea contractului direct către „Mușat și Asociații” și Deloitte Consultanță, fără a exista nicio licitație. Valoarea contractului depășește trei milioane de lei.”

  • „Fenechiu nu și-a onorat angajamentul

   Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a asumat la ultima întâlnire cu reprezentanţii FMI – conform Hotărârii de Guvern privind funcţionarea instituţiei pe care o conduce – finalizarea selecţiei managerilor privaţi la companiile din subordinea ministerului până la 1 martie 2013. „Intenţionez ca în cel mai scurt timp să avem manageri privaţi la CFR Marfă şi CFR Călători şi îmi voi asuma angajamentul faţă de FMI pentru a avea management privat la toate companiile”, a declarat Relu Fenechiu la sfârşitul lunii ianuarie. Până acum, însă, CFR Călători nu are manager privat. Totuși, modul în care actualul director Valentin Dorobanțu înțelege să conducă – în interesul operatorilor privaţi – ar putea fi pus, cu ușurință, pe seama unui management privat.”

 • numai din astia avem la puterea PNL, FIGURA ORDINARA CARE NE MAI FACE SI MOLDOVA DE RAS, ******* ordinar pai da trebuie sa intre banutii in contul pnl si cum sa faci licitatie ce ai vreo lege sa te oblige, trebuie sa-i mai dea si ceva lu bodea de viluta si masinute, lu adomnitei, are omul asta multe datorii.

 • da,de s-ar termina odata facatura asta de proces si sa-l bage odata la parnaie … si bine ar mai fi ca toti cei de teapa lui sa faca cunostinta cu ,,baietii cu ceafa groasa,, din puscarie …

 • DOROBANTU …PAZNIC LA OI.
  INCREDIBIL CE SE PETRECE IN MINISTERUL TRANSPORTURILOR , ASA CEVA NU SE POATE.

  un motiv pentru care nu trebuia numit DOROBANTU.

  „Totuși, modul în care actualul director Valentin Dorobanțu înțelege să conducă CFR Calatori- în interesul operatorilor privaţi – ar putea fi pus, cu ușurință, pe seama unui management privat.”

  • SA VA FIE RUSINE DL. FENECHIU, NUMIREA LUI DOROBANTU, MANAGER PRIVAT LA CFR CALATORI, ESTE SFIDARE PE FATA A MII DE CFR-ISTI.

Adauga un comentariu