News Flash:

Marturii inedite despre primul act al Iasilor

29 Septembrie 2008
2088 Vizualizari | 1 Comentarii
Marturii inedite despre primul act al Iasilor
• Pentru prima data, cel mai vechi act cunoscut in care este pomenit targul Iasilor, privilegiul acordat de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, in luna octombrie a anului 1408, catre negustorii lioveni a fost oferit in mai multe copii integrale catre istoricii ieseni de catre directorul Bibliotecii Asachi, Catalin Bordeianu • Originalul se afla in Arhivele de la Moscova

Actul emis in luna octombrie a anului 1408, la Suceava, de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, catre negustorii lioveni a fost oferit in mai multe copii integrale catre istoricii ieseni de catre directorul Bibliotecii Gheorghe Asachi, Catalin Bordeianu. Documentul, emis la Suceava, aminteste de Iasi, fiind astfel cel mai vechi document aflat pe baza caruia a fost facuta atestarea documentara a Iasilor. Originalul se afla in Arhivele de la Moscova. "Din mila lui Dumnezeu, Noi, Alexandru Voievod, Domn al Tarii Moldovei, facem cunoscut cu aceasta carte a noastra tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi, ca am incheiat cu sfetnicii si cu orasenii din Targul Liov si cu tot poporul lor si am facut asezamant despre vami in tara noastra si am incheiat cu dansii ca sa umble in tara noastra cu marfurile lor si le-am randuit vami si le-am usurat darea de vama in tara noastra astfel. Iar cine merge spre partile tatarasti va plati pentru 12 cantare in Suceava o rubla de argint, in Iasi, 30 de grosi si in Cetatea Alba o jumatate de rubla de argint. Iar cine nu merge la Cetatea Alba va da la Tighina ca si la Cetatea Alba afara de plata trecatorii, straja de fiecare car cate 12 grosi.

Iar cine duce vite la tatari, la vama principala in Suceava, de vita va plati 4 grosi, iar la Iasi 2 grosi, iar la Tighina 2 grosi, iar pentru 100 de oi va plati in Suceava 60 de grosi, iar la Iasi 30 de grosi, iar la Tighina 30 de grosi. Aceasta este vama acelora care se duc la tatari...", este scris in privilegiul acordat de Alexandru cel Bun in luna octombrie a anului 1408 catre negustorii lioveni. Directorul Bibliotecii Asachi a aratat cat de important este acest document. "Acesta este privilegiul prin care Alexandru cel Bun Voievod acorda negustorilor din Liov dreptul de a face comert in Tara Moldovei si de a avea o casa (sediu) pentru activitatile comerciale in Suceava, stabilind totodata localitatile intre care si Iasii in care acestia vor plati taxele vamale. Vedem din aceasta nu numai o buna organizare administrativ militara, dar si un suport legislativ in stare sa reglementeze raporturi economice internationale. Aceste fragmente sunt incarcate de responsabilitatea pe care o are atat domnitorul Alexandru cel Bun cand elaboreaza acest document, dar si deschiderea lui catre fenomenul economic european, incat este in stare sa ofere si unele facilitati partenerilor sai de la Liov", a aratat Catalin Bordeianu, directorul Bibliotecii Gh. Asachi din Iasi.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

andreea  | #43808
bravo! ai revenit si tu cu articole interesante.
apropo ,unde si cand ai scris despre evenimentul de la luceafarul?
ala de vineri......
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013093 (s)