Actualitate

Marturii si povesti speciale cu PRIMARUL Iasului. Imaginile si DETALIILE sunt extrem de rare – FOTO

Publicat: 24 iul. 2016

@ Cine isi uita inaintasii nu merita sa aiba viitor! @ Plecand de la aceasta expresie antica, marturiile si povestile despre unul dintre primii edili al orasului Iasi sunt de-a dreptul incantatoare si demne de retinut pentru generatiile contemporane @ Activitatea si munca efervescenta, de la finalul secolului al XIX-lea, ale fostului primar al urbei, Nicolae Gane, se confunda cu momente vitale pentru dezvoltarea urbanistica si edilitara a fostei capitale a Moldovei @ Acesta face parte din galeria marilor personalitati ale Romaniei 

Orice turist care viziteaza Iasul, dar mai ales cetatenii care locuiesc acum in fosta capitala a Moldovei ar fi extrem de curiosi sa afle cat mai multe date legate de modul in care a evoluat si s-a transformat, atat urbanistic, cat si ca institutii-simbol, orasul in secolele trecute! Tocmai in acest context, marturiile si povestile speciale legate de viata si activitatea fostului primar al urbei, Nicolae Gane, se confunda cu momente vitale pentru dezvoltarea urbanistica si edilitara a fostei capitale a Moldovei.

Gane, edilul vizionar al Iasului

Tocmai in acest context, o imagine surprinsa pe strada Silvestru din Iasi, tocmai in anul 1905, scoate in prim-plan una dintre etapele ce au contribuit decisiv la sistematizarea orasului.

„Aceasta arata secvente de la inceputul lucrarilor de pavare a strazii. In centrul pozei, imbracat in alb e Nicolae Gane, fost primar al Iasului timp de cinci mandate. Sub mandatul lui, orasul a avut numeroase realizari: a inaugurat, la 1 decembrie 1896, cladirea actuala a Teatrului National, s-a finalizat aductiunea apei potabile la Iasi din sursa Timisesti. In anii 1872-1873 s-a derulat un mare contract de asfaltare si întretinere a strazilor si trotuarelor. De asemenea, in anul 1872, impreuna cu Iacob Negruzzi, A. Naum si C. Rosetti, infiinteaza la Iasi – Tipografia Nationala. Mai departe, in 1883 anume la 5 iunie, alaturi de V. Alecsandri si I. Negruzzi, participa la dezvelirea statuii lui Stefan cel Mare, in fata fostului Palat Administrativ din Iasi, loc unde este amplasat acum Palatul Culturii. Mai mult, la data de 6 mai 1899, Gane a inaugurat Uzina Electrica Comunala, un an mai târziu începand exploatarea tramvaielor electrice la Iasi”, se arata in documentele din arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Casa unde a locuit primarul, loc de popas turisticAstazi, turistii pot admira casa unde a vietuit primarul Gane, situata la intersectia vechilor strazi Butu si Coroi, în prezent Nicolae Gane si Vasile Pogor. Cladirea solemna de la nr. 22A a fost construita la mijlocul secolului al XIX-lea.

Citeste si:  EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

„Rând pe rând, aici au fost gazduite Consulatul francez, sub directia lui Victor – Thomas Place, Directia Silvica, diferite servicii ale primariei municipiului, iar între 1872 si 1916 a fost chiar locuinta primarului, senatorului, academicianului si prozatorului Nicolae Gane. Temporar, aici au avut loc si cateva din Sedintele Junimii. Pe de alta parte, la 13 octombrie 1993, aici este inaugurat Muzeul Nicolae Gane, acum în regim de conservare. Despre personalitatea lui Gane se poate vorbi accentuând macar doua ipostaze: rolul sau la dezvoltarea prozei românesti, a nuvelisticii în special, a memorialisticii, conturând imaginea unui scriitor modern al epocii, cu deschidere spre literatura universala, cu o excelenta traducere personala a «Infernului» de Dante Alighieri si sectiunea care da dimensiunea calitatii sale de primar în cele cinci legislaturi, care l-au impus ca fiind cel mai longeviv în functie dintre primarii alesi pana la 1944″, povesteste muzeograful Anca Maria Buzea. Este ales de cinci ori primar al orasului Iasi: 17 iunie 1872 – 19 mai 1876, 27 aprilie – 23 iunie 1881, 4 iunie 1887 – 4 martie 1888,  19 noiembrie 1895 – 22 aprilie 1899 respectiv 11 iulie 1907 – 6 ianuarie 1911.

Magistratul care a modernizat orasul celor sapte colineNascut la data de 1 februarie 1838, în orasul Falticeni, Gane este descendent al unei vechi familii boieresti. El a fost fiul postelnicului Matei Gane si al Ruxandrei Vasescu. In tinerete, urmeaza cursurile celebrului pension francez al lui Louis Jordan din Iasi, apoi Stiintele juridice tocmai in capitala Frantei, Paris. Dupa revenirea în tara, Gane a fost angajat secretar – traducator al directorului general al închisorilor din Moldova (1857). În acelasi an, este numit ca judecator la Tribunalul Suceava.

Citeste si:  Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Este destituit din cauza orientarii politice prounioniste. Odata cu Unirea Tarilor Române din anul 1859, revine în magistratura, unde îndeplineste mai multe functii: presedinte al Tribunalului Suceava, membru al Curtii de Întarituri Iasi (1861), prefect al judetului Suceava (1863) si ulterior al Dorohoiului. Trece în anul 1864 ca judecator la Curtea de Apel din Focsani, de unde se transfera, în anul 1865, la institutia similara din Iasi. În anul 1867, Nicolae Gane este numit presedinte de sectie la Curtea de Apel Focsani, dar demisioneaza si se stabileste la Iasi, unde încearca sa practice avocatura, pentru care nu are însa vocatie.

Citeste si:  O moarte ingrozitoare a marcat acest loc! Totul este invaluit in mister – GALERIE FOTO

În anul 1868 este numit, pentru o scurta perioada, în functia de procuror general pe lânga Curtea de Apel din Iasi. Intra în activitatea politica, fiind ales în anul 1870 ca deputat si apoi prefect al judetului Iasi. La 16 aprilie 1916, acesta se stinge din viata la 78 de ani. Au fost organizate funeralii nationale, din partea scriitorilor si oamenilor de teatru, aducandu-i ultimul omagiu chiar Mihail Sadoveanu. Este inmormantat la cimitirul Eternitatea din Iasi.

Citeste si:  Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTOloading...

Comentarii
Adauga un comentariu