Actualitate

Marturisiri tulburatoare! Acest iesean este admirat de mari personalitati ale lumii – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 27 nov. 2014

@ Cati si-ar fi putut imagina ca un iesean este admirat de mari personalitati, inclusiv de medici, cercetatori, actori sau vedete de televiziune @ Ceea ce poate sa arate este cu adevarat inedit @ Mai mult, omul a avut o misiune extrem de dificila inainte de anul 1989 @ El a fost sustinut de profesori valorosi si care au adus o contributie extraordinara pentru orasul Iasi @ Vizionati si intr-un material video amplu pe www.bzi.ro, povestea completa legata de un eveniment aparte derulat acum la Iasi

Prin tot ceea ce a facut si initiat, profesorul Valeriu Vasilache a militat mereu pentru excelenta, rigoare si multa munca! Priveste cu dragoste si emotie la trecut si cu speranta si incredere catre viitor! Este miraculos cum, intr-o perioada extrem de dura pentru tara noastra (inainte de 1989 – n.r.), acest om cu un caracter de fier a reusit sa administreze un simbol al invatamantului romanesc din secolul al XX-lea.

Citeste si: Racovita, cel mai bun colegiu din Romania

„Am avut «ghinionul» sa ajung la Racovita”

Valeriu Vasilache, pensionar de ani buni, a fost unul dintre celebrii profesori de Fizica ai Colegiului National Emil Racovita din Iasi, unde a ocupat functia de director in doua perioade istorice extrem de sensibile (intre anii 1974 – 1982, respectiv 1990 – 1998). Acesta a acceptat sa le marturiseasca reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI) o parte din trairile sale avute in universul excelentei racovitene.

Citeste si: Moment deosebit, la aniversarea a jumatate de secol, organizat de Colegiul Racovita

„Eu sunt originar din zona Husilor – Vaslui. Imi aduc aminte ca, in anul 1967, am fost chemat sa lucrez la Racovita. Acesta a fost marele meu «ghinion», daca imi este ingaduit sa spun asa. Chiar daca nu am participat la inaugurarea scolii (anul 1964 – n.r.), pot sa vad cu ochii mintii o mana de profesori, care abia se cunoscusera intre ei, in frunte cu directorul, prof. Ioan Agachi… Mi-am inceput activitatea cu sarcina principala de a preda la o clasa de Fizica, iar inca de atunci am fost pus si pe la sindicat. Apoi, imi reamintesc ca am ajuns dintr-o data sa fiu propus ca director adjunct. Apoi, si aici a fost vorba de un alt «ghinion», in 1974 autoritatile au propus ca directorii sa fie alesi de catre comunitatea educationala din care faceau parte si, cum o conditie obligatorie era sa ai si gradul I didactic, am reusit sa ajung director la Racovita. Nu va pot spune ce insemna acest lucru si cat de greu era sa lucrezi sub presiunea regimului de atunci”, marturiseste Vasilache.

Citeste si: Saptamana aceasta debuteaza manifestari aniversare la Colegiul Racovita

„Nu am permis ca teoriile comuniste sa fie impuse in scoala”

Cu toate ca a activat inclusiv in cadrul Partidului Comunist Roman (PCR) acesta a militat mereu pentru ca ideologiile politice de la acele vremuri sa nu afecteze mediul educational. „Era foarte greu sa fii director atunci… Ma bucur insa ca am reusit sa feresc ca ideile gandirii regimului de atunci, in educatie, sa fie tinute departe de scoala noastra. Apoi, dupa tot ceea ce s-a intamplat in 1989, colegii m-au rechemat sa ocup pozitia de director. Au fost opt ani extrem de interesanti. Totusi, avand in vedere ca noi am impus o ordine, adesea dusa la limita la Racovita, se puteau vedea deja cateva semne de protest din partea elevilor. Ma bucur insa ca, acum, sunt absolventi deveniti persoane de succes in intreaga lume si care au inteles ca performanta se face doar prin multa munca si prin eforturi deosebite. E ceva extraordinar sa vezi, asa cum s-a intamplat la gala derulata saptamana aceasta la Teatrul National (miercuri, 27 noiembrie 2014 – n.r.), la aniversarea celor 50 ani de la fondare au luat cuvantul rectori, decani si absolventi care au o cariera aparte in strainatate. Se stie ca in intreaga lume se poate gasi cate un racovitist de succes”, mai povesteste fostul director.

Citeste si: Mostenire unica lasata iesenilor de cel mai mare roman! Marturisiri in exclusivitate – GALERIE FOTO, VIDEO

„Privesc cu optimism spre viitor”

Ca o dovada a relatiilor extraordinare care s-au inchegat intre el si colegii sai, acum ceva ani, Valeriu Vasilache a pus bazele unui Senior Club al colegiului Racovita. „Am avut aceasta initiativa, asta pentru ca eu am avut o serie de colegi deosebiti si extraordinari. Asa ceva se mai vede foarte rar acum… Este ceva special sa vezi cum, la fiecare intalnire, fiecare dintre ei vine cu interes si cu dorinta de a schimba idei si lucruri comune. Acum, in prezent, chiar daca lucrurile sunt oarecum in schimbare si nu toate la locul lor, eu privesc cu speranta si optimism in viitor. Mai departe, sunt convins ca actuala generatie va intelege ca doar prin multa munca si efort, prin educatie, poate reusi in viata”, a concluzionat Vasilache. Vizionati si intr-un material video amplu pe www.bzi.ro povestea completa legata de istoria colegiului Emil Racovita. In prim-planul acestora se afla Liviu Burlec, fost director, dar si unul dintre cei mai apreciati profesori ai unitatii de invatamant preuniversitar, respectiv Paula Gavrilescu, omul care conduce acum destinele scolii care se afla in elita educatiei din Romania.loading...

Comentarii
  • Stimata doamna Gavrilescu, este, va spun din propria experiență cel mai prost profesor, urmata de domnul Burlec. Nu am idee cum sunt acestia in afara scolii, insa i am cunoscut prea mult chiar in poziția de profesori si niciunul nu isi merita renumele. Ambii sunt lenesi, abia ajung la ora, si le a pierit orice dorinta de a educa cu adevarat niste viitori oameni, sa nu mai spun de calitatea infecta a modului dumnealor de a preda. As putea spune ca sunt cei mai de rahat profesori din aceasta scoala.

Adauga un comentariu