Local

Masacru in padure

Publicat: 07 feb. 2010
1

@ Dezvaluirile recente ale cotidianului BUNA ZIUA IASI privind Mafia Defrisarilor care a actionat in cele 14.000 de hectare de padure de pe raza Ocolului Silvic Ciurea au fost confirmate de institutiile de control ale statului @ In urma unui control efectuat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva in padurile respective, inspectorii au fost nevoiti sa faca unele plangeri penale pentru furt de masa lemnoasa chiar impotriva celor care trebuiau sa protejeze padurea statului, adica padurari si ingineri silvici @ Prejudiciul este de ordinul miliardelor de lei @ Astfel, unul din personajele centrale ale jafului este inginerul silvic Cristian Ciobanu, sef de productie la Ocolul Silvic Ciurea, impotriva caruia Directia Silvica Iasi a facut deja plangere penala

Numai stratul de zapada gros din padure care acopera cioatele ramase dupa taierea ilegala a arborilor ii mai protejeaza pe cei care ani de zile au furat in nestire din padurile statului. Dezvaluirile facute la sfarsitul anului trecut de cotidianul BUNA ZIUA IASI privind Mafia Defrisarilor care a actionat ani de zile in cele 14.000 hectare de padure administrate de Ocolul Silvic Ciurea pe raza comunelor Schitu Duca, Comarna, Dolhesti, Mogosesti, Grajduri, Voinesti si Horlesti si, bineinteles, Ciurea au fost confirmate de institutiile statului care au demarat controale in acest sens. Mai grav este ca padurile statului au fost defrisate abuziv de indivizi cu afaceri in domeniul industriei lemnului, cu complicitatea angajatilor statului, care sunt platiti din bani publici sa pazeasca aurul verde. Este vorba de complicitatea padurarilor si a inginerilor silvici, care au mers pana acolo incat taiau cu mana lor copacii pe care ii prelucrau si ii transformau in scandura patronii societatilor comerciale implicate. Mai mult decat atat, unul dintre inginerii silvici, Cristian Ciobanu, sef de productie la Ocolul Silvic Ciurea, era chiar administratorul unei firme care prelucra lemn taiat ilegal. „S-au facut o serie de verificari prin sondaj. Am avut un control efectuat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva. Deja am facut demersuri pentru recuperarea prejudiciului. La verificarile prin sondaj s-a putut constata ca s-a sustras ilegal masa lemnoasa in valoare de 1,6 miliarde lei vechi. Am depus si plangeri penale impotriva unor angajati ai Ocolului Silvic care au fost complici”, a declarat Valentin Clain, directorul Directiei Silvice Iasi. Dar verificarile nu s-au finalizat. Avand in vedere ca unii copaci au fost smulsi din pamant si nu au ramas cioate si ca intre timp s-a asternut si zapada, celelalte institutii ale statului au demarat o actiune ampla de control pentru a stabili exact prejudiciul din valorile trecute in documente de firmele de prelucrare a lemnului implicate in aceste afaceri. Astfel, institutiile financiare implicate in aceasta actiune de control estimeaza ca prejudiciul rezultat din taierea ilegala a arborilor este mult mai mare decat 1,6 miliarde lei vechi, cat a rezultat din masuratorile efectuate prin sondaj de inspectorii silvici. Printre firmele implicate se numara Transwood SRL, Isrom Wood SRL si Marius Trans SRL.

Lupul paznic la oi

Se pare ca personajul central al acestei afaceri este chiar unul dintre fostii sefi ai Ocolului Silvic Ciurea, inginerul Cristian Ciobanu. Acesta ocupa functia de sef de productie al Ocolului Silvic Ciurea si, din aceasta pozitie, supraveghea toate taierile de masa lemnoasa din cele 14.000 de hectare de padure. „Am depus deja plangere penala impotriva inginerului silvic Cristian Ciobanu pentru folosirea ilegala a ciocanului de marcat. De asemenea, acesta a fost detasat disciplinar la Ocolul Silvic Dobrovat unde se pare ca nu va mai sta mult. Asta deoarece continuam verificarile asupra lui Cristian Ciobanu. Se pare ca acesta se afla in incompatibilitate, fiind asociat la o firma. Daca firma a facut afaceri in domeniul forestier, inginerul Cristian Ciobanu isi va pierde locul de munca. Potrivit legii, membrii personalului silvic nu pot fi asociati sau administratori la societati comerciale care activeaza in domeniul nostru de activitate”, a mai spus Valentin Clain. In domeniul silvic, ciocanul de marcat are acelasi regim juridic ca si pistoalele de foc pentru institutiile militarizate sau pentru regimul de vanatoare. Acest instrument se foloseste numai pentru a marca copacii care pot fi taiati dupa ce in prealabil s-a emis o autorizatie legala. In acest context, inginerul a marcat copacii care pot fi taiati dupa cum a avut chef sau in functie de comenzile pe care le aveau firmele pe care le controla.

Legea, incalcata

Interdictia padurarilor de a gestiona firme cu activitati in domeniul forestier este prevazuta in Legea nr. 427/2001 privind statutul personalului silvic. „Calitatea de personal silvic angajat al unei unitati silvice care administreaza fond forestier proprietate publica a statului este incompatibila cu aceea de proprietar, membru asociat sau de salariat al unei societati comerciale care desfasoara activitate concurentiala sau cu care sunt stabilite relatii contractuale. Incompatibilitatea are loc si atunci cand membrii de familie ai personalului silvic se afla în una dintre situatiile de proprietar sau de membru asociat al unei asemenea societati comerciale. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se întelege: sotul, sotia, copiii si parintii sotilor, care locuiesc si gospodaresc împreuna”, se arata la articolul 40 din actul normativ mentionat. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au facut propriile verificari si au putut dovedi starea de incompatibilitate a lui Cristian Ciobanu. Astfel, acesta este asociat si administrator al societatii comerciale Marius Trans SRL. La Ocolul Silvic Ciurea, aceasta firma figureaza in documente ca si cumparator de material lemnos. Acest lucru a fost confirmat de actuala conducere a Ocolului Silvic.

Gaterul defrisarilor

In plus, exista documente si martori care dovedesc faptul ca o parte din lemnul furat era prelucrat atat de firma Marius Trans SRL, dar si de celelalte doua, Isrom Wood SRL si Transwood SRL, cu care Cristian Ciobanu colabora indeaproape. La aceste firme apare ca si asociat si administrator si un cetatean turc pe nume Kaspar Yusuf, care a fugit din tara in momentul in care a izbucnit scandalul. Lemnul furat din padure era prelucrat in niste hale inchiriate de la o persoana fizica pe nume Mihai Iacomi. Halele respective in care erau amplasate patru gatere si alte utilaje erau situate chiar la marginea drumului judetean care trece prin comuna Voinesti. La aceste gatere erau angajati 15 muncitori fara forme legale, fapt confirmat si de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca. Institutia a amendat firmele implicate cu 90 milioane lei vechi pentru ca utilizau forta de munca „la negru”. Potrivit martorilor, „lucrarile” erau supravegheate chiar de inginerul Cristian Ciobanu si se efectuau mai mult pe timp de noapte, cand institutiile de supraveghere ale statului sunt mai putin vigilente. Adica era mai usor de furat si de prelucrat lemn pe timp de noapte. „Se lucra la greu cu acele gatere. Erau vreo 15 muncitori. Nu stiu de ce, lucrau foarte mult noaptea. Domnul inginer Cristian Ciobanu venea numai noaptea. Dupa ce a izbucnit scandalul au plecat si nu i-am mai vazut. Nu mi-au platit nici chiria si m-au lasat si cu datorii de sute de milioane lei la factura de energie electrica. Acum ma judec cu ei sa-mi recuperez banii”, a declarat Mihai Iacomi.

Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Cristian Ciobanu a refuzat sa poarte un dialog civilizat. „De unde aveti informatiile? Nu va dau nici o declaratie. Sa va dea declaratii cei care v-au dat informatiile. La revedere!”, a spus Ciobanu. Vom reveni dupa ce institutiile statului vor finaliza controalele asupra unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria silviculturii iesene.

Comentarii
  • dOMNILOR
    Ati vazut prejudiciu garantez pe inca atit ca inginerasul nu are nici un ban TURCUL la facut adica la gasit si la facut sint o gramada de bucuresteni ,turci arabi care pozeaza in mari clienti te studiza te aburesc cu ceva avansuri st dupa aia teapa frate dispar El saracu avind ceva datorii din disperare a incercat sa faca ceva Disperarea nu tine cont de legal sau ilegal.

  • serios??dar in complicitate cu cine a facut dl ciobanu defrisarile??nu cumva cu fostul sef de ocol, dl popovici si cu actualul director, dl clain??spune cineva ca fiecare sef de district era obligat sa dea in fiecare saptamana cate 10-20 de mil domnului popovici??si uite asa, dl popovici, care a mai fost anchetat penal scapa, iar domnul clain este mare vanator de hoti..nu rad, se rupe scaunul sub mine de ras.haideti domnilor de la bzi sa facem mai mult si sa aflam toate dedesubturile..sa nu dam vina pe cei mai mici, ci sa-i prindem pe cei mari…

  • Tot timpul sa zis ca se fura din padure si sau dus peste agenti economici si iau rupt cu controale si amenzi ca nu au sapca .ITRSV-ul stia ca cei mai mari hoti sint cei de la silvic.Sa furi din padure un camion de lemne nu-I ceva ce nu se vede si apoi dureaza ,bieti padurari cu un salar minim pe economie au si masini ultima ora,si apartament si ceva terenui.S-apoi intrebatii cite lemne sau dat la vizita lui Tariceanu cind era prim ministru la vizita de la iasi.In padure nu intri si tai cum vrei tu si numai cu ordin de sus.

  • domule ziarist pun pariu ca saracul ing nu are un ban din ceeia cea spui ca a facut, oare nu a facut totul cu stirea fostului sef de ocol popovici care mai nou acum incearca sa devina mare sef de directie silvica, cu ajutorul politicului

  • Degeaba mergeti voi sa cautati hotii, ei sunt de fapt aceia care va cer sa-i gasiti pe vinovati, ing. Ciobanu era pe un post inferior si cu siguranta nu putea sa faca singur ceea ce s-a intamplat, el de fapt a fost unealta manuita cu atata dibacie de GOLANII adevarati, mai cercetati s-ar putea sa vi se puna pumnul in gura ca sa nu depasiti bariera LEGALA admisa

Adauga un comentariu