Secretele istoriei

Masacrul de la Hatin

Publicat: 15 ian. 2015
3

Hatin (in limbile belarusa si rusa: Хаты́нь) a fost o asezare din Belarus cu o populatie de 149 de persoane. Pe 22 martie 1943 asezarea a fost distrusa de militari-SS germani (SS-Sondereinheit) si de colaborationisti din Batalionul al 118-lea Schutzmannschaft, drept represalii pentru ajutorul pe care l-ar fi acordat satenii partizanilor. Toti locuitorii Hatinului au fost arsi de vii.

Pe 22 martie 1943, o companie SS germana si batalionul al 118-lea de politie militara au intrat in satul Hatin si au blocat toate drumurile. Batalionul era format in Kiev din colaborationisti dezertori din Armata Rosie si fosti prizonieri de razboi sovietici. La conducerea batalionului se afla fostul locotent-major sovietic Grigori Vasiura.

In acea dimineata, la 6 km de sat, partizanii atacasera un convoi al armatei germane si unul dintre ofiteri fusese ucis. Drept represalii pentru moartea lui Hans Woellke, fost campion olimpic la Berlin (1936), s-a luat hotararea uciderii satenilor din Hatin.

Vezi si Masacrul de la Suva Reka

Intreaga populatie a satului – fara exceptie: tineri si batrani, barbati, femei si copii – a fost adunata intr-un hambar al colhozului. Cativa copii care au incercat sa fuga au fost impuscati. Printre locuitorii satului se aflau si cativa membri ai unor familii numeroase: Iosif si Anna Baranovski cu 9 copii si Alexandr si Alexandra Novitki cu 7 copii. Alaturi de locuitorii Hatinului s-au mai aflat un satean din Iurkovici si o femeie din Kameno, care erau intamplator acolo.

Vezi si Masacrul de la Wounded Knee

Odata adunati toti satenii in hambar, au fost incuiate usile. De jur imprejurul cladirii au fost ingramadite paie si lemne, acestea au fost stropite cu benzina si li s-a dat foc. Constructia din lemn s-a aprins repede. Sub presiunea celor aflati inauntru, usile hambarului au fost daramate. Cei care, cu hainele in flacari, au incercat sa se salveze din incendiu, au fost impuscati. In cladirea in flacari a pierit marea majoritate a satenilor, dintre care 75 de copii sub 16 ani. Intreaga asezare a fost de asemenea incendiata si distrusa.

Vezi si Masacrul de la Batak

Doua fete, Maria Fedorovici si Iulia Klimovici, au reusit sa iasa din hambarul incendiat si sa se tarasca spre padure, unde au fost gasite de satenii din Hvorosteni Kamenskogo. Mai tarziu, si acest sat a fost incendiat de germani si s-a pierdut urma celor doua fete.

Dintre copiii care nu au reusit sa iasa din hambar, au supravietuit doi: Victor Jelobkovici (7 ani) si Anton Baranovski (12 ani). Victor a scapat sub corpul mamei sale moarte. Anton, ars si ranit la un picior de un glont exploziv, a fost considerat mort de catre germani. Cei doi copii au fost recuperati de satenii din satele vecine. Dupa razboi, au fost adusi intr-un orfelinat.

Dintre locuitorii adulti ai satului, a supravietuit numai fierarul Iosif Kaminski, in varsta de 56 de ani. Plin de arsuri si de rani, el si-a revenit din lesin tarziu in noapte, dupa plecarea politistilor militari. Supravietuitorul a fost socat sa gaseasca imediat langa el trupul fiului sau. Cei doi au fost folositi ca motiv pentru monumentul din complexul memorial.

Adauga un comentariu