Secretele istoriei

Masacrul de la Siculeni

Publicat: 20 mart. 2014
3
Masacrul de la Siculeni (latina Siculicidium „uciderea de secui„, in maghiara Madéfalvi veszedelem) a fost o executie in masa organizata in anul 1764 de armata austriaca impotriva secuilor rebeli, care s-au impotrivit incorporarii in nou infiintatele regimente graniceresti secuiesti ale granitei militare.

Vezi si Masacrul de la Batak
Actiunea a fost ordonata de curtea imperiala de la Viena. Cu executarea ordinului a fost insarcinat generalul Adolf Nikolaus Buccow, guvernatorul imperial al Transilvaniei, care, dupa refuzul secuilor, si-a dat demisia. Locul lui a fost luat de generalul conte Joseph von Siskovics care, in seara inzapezita de 7 ianuarie 1764 (ajunul Craciunului Ortodox), a atacat localitatea Mádéfalva (azi Siculeni).

Vezi si Masacrul de la Ludus

In timpul masacrului, peste 400 de barbati, femei si copii au fost ucisi de salvele de artilerie ale austriecilor.Placa memoriala dezvelita in 1899 la fata locului mentioneaza 200 de victime.
Consecinta imediata a masacrului a fost emigrarea a numerosi secui in Moldova, unde au infiintat sate noi sau s-au refugiat in comunitatile de secui din Bucovina. Satele nou infiintate au fost Istensegíts („Doamne ajuta”) (Tibeni), Fogadjisten („Doamne primeste”) (1776, Iacobesti), Hadikfalva (Dornesti), Józseffalva (1785, Vornicenii Mari), Andrásfalva (1786, Maneuti). In prezent, aceste sate fac parte din judetul Suceava.

Vezi si Masacrul de la Hula 

Din toamna anului 1940 pana in primavara anului 1941 a avut loc repatrierea secuilor din Bucovina.
Adauga un comentariu