National

Masca de protecție, obligatorie de sâmbătă și în județul Cluj

Publicat: 05 aug. 2020
Masca de protecție, obligatorie de sâmbătă și în județul Cluj
Masca de protecție, obligatorie de sâmbătă și în județul Cluj

Masca de protecție, obligatorie de sâmbătă și în județul Cluj.

Începând de sâmbătă dimineață, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a anunțat că purtarea măștii va deveni obligatorie și în aer liber.

Orarul de aplicabilitate este 0-24. Masca de protecție, obligatorie de sâmbătă și în județul Cluj

Masca de protecție devine obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, petoată duratastării de alertă.

„CJSU a decis în această seară ca începând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Orarul de aplicabilitate este 0-24, pe toată durata stării de alertă”, a transmis prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, potrivit Monitorul de Cluj.

Așa cum se întâmplă în fiecare an, în data de 15 august, în județul Cluj, are loc un pelerinaj la care participă mii de oameni, la Mănăstirea Nicula, de hramul Adormirii Maicii Domnului.

Totodată, localitățile din Cluj vor trebui să inventarieze, până luni, 10 august, toate spațiile, cum ar fi piețe, târguri și bazaruri și să le transmită comitetului, pentru instituirea unor măsuri suplimentare și în aceste zone.

Masca de protecție, obligatorie de astăzi și în județul Vaslui

Masca de protecție devine obligatorie de astăzi și în toate zonele aglomerate din județul Vaslui, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Începând cu data de 4 august, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi”, se arată în hotărârea CJSU Vaslui.

Se interzice comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cu avizul autorităţilor sanitare şi în funcţie de specificul activităţilor desfăşurate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, vor putea stabili şi alte spaţii publice deschise pentru care să se aplice măsura obligativităţii purtării măştii de protecţie.

Totodată, începând de marţi, în intervalul orar 23,00 – 6,00, se interzice comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele din judeţul Vaslui.

Masca de protecție devine obligatorie în aer liber și în județul Neamț

Începând de miercuri, 5 august, de la ora 6:00, masca de protecție devine obligatorie în aer liber pe raza județului Neamț.

Măștile de protecție vor fi purtate în piețe, târguri, oboare, evenimente în aer liber, obiective turistice, lăcașuri de cult turistice și ecumenice.

De asemenea, prefectul George Lazăr a mai adăugat că masca nu este obligatorie în parc sau în alte zone de agrement, ci doar în zonele menționate.
Cu toate acestea, excepție fac și lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare.
În situația de față, terasele nu se vor închide terasele și nici nu se va fixa un program. Iar în cazul în care această măsură nu va fi respectată, se vor da amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Adauga un comentariu