Stiri medicale

Purtarea mastii scade riscul de a fi infectat cu noul coronavirus cu 65%

Publicat: 13 iul. 2020
Declarațiile unui ardelean vindecat de COVID-19
Declarațiile unui ardelean vindecat de COVID-19

Masca scade riscul de a fi infectat cu noul coronavirus cu 65%. Purtarea unei măști pentru față reduce dramatic riscul de a vă îmbolnăvi de noul coronavirus, au descoperit oamenii de știință.

O echipă a Spitalului de Copii Davis de la Universitatea din California a descoperit că acoperirea nasului și a gurii a scăzut riscul de infecție cu COVID-19 cu 65%.

Anterior, cercetătorii credeau că purtarea de mască este benefică numai pentru a preveni transmiterea virusului către alții.

Dar, după cum au descoperit mai multe studii, bucata de pânză nu numai că împiedică o persoană bolnavă să răspândească virusul, ci protejează și persoanele sănătoase să nu se îmbolnăvească.

„Toată lumea ar trebui să poarte o mască”, a declarat dr. Dean Blumberg, șeful bolilor infecțioase pediatrice de la Spitalul de Copii UC Davis.

„Oamenii care spun sa nu cred că măștile funcționează ”ignoră dovezile științifice. Nu este un sistem de credințe. Este ca și cum ai spune „Nu cred în gravitație”.

Există două metode principale prin care coronavirusul se răspândește: prima, prin intermediul picăturilor care sunt expulzate în aer atunci când o persoană tuse sau strănut.

Cercetătorii spun că aceste picături au aproximativ o treime din mărimea unui păr uman, dar vizibile cu ochiul liber.

Al doilea mod este prin particulele de aerosoli pe care oamenii le pulverizează în aer atunci când vorbesc, care sunt aproape imposibile de văzut.

Această metodă este mai periculoasă din punct de vedere al transmisiei, dar poate fi diminuată prin evitarea spațiilor interioare aglomerate.

„Studiile efectuate în condiții de laborator arată acum că virusul rămâne în viață sub formă de aerosoli, cu un timp de înjumătățire la scară de ore. Acesta persistă în aer”, a spus dr. William Ristenpart, profesor de inginerie chimică la UC Davis.

„De aceea este bine să fiți în aer liber pentru orice situații sociale, dacă este posibil. Fluxul de aer va dispersa virusul. Dacă sunteți în interior, gândiți-vă să deschideți ferestrele. Cât mai mult aer curat.

Masca scade riscul de a fi infectat cu noul coronavirus cu 65%

Mai multe rapoarte au descoperit că diverse tipuri de măști pot preveni pătrunderea picăturilor în sistemul respirator.

Un studiu a descoperit că picăturile cuprinse între 20 și 500 de micrometri expulzate de cineva care vorbeste erau blocate atunci când gura era acoperită de o cârpă.

Un altul a arătat că purtarea unei măști a redus cantitatea de picături și particule de aerosoli.

În timp ce plexiglasul și cabinele oferă protecție, transmisia poate apărea în continuare dacă nu există un flux de aer bun, a spus Ristenpart.

„Particulele de aerosoli sunt suficient de mici pentru a călători în aer la fel ca aromele. De aceea, fluxul de aer este atât de important, împreună cu alte acțiuni precum purtarea măștilor și distanțarea socială.”

Echipa spune că continuarea respectării distanțarii sociale va ajuta la tinerea sub control a pandemiei. „Caci nu știm cine l-ar putea răspândi”, a spus Blumberg.

„Știm că distanțarea socială reduce riscul de transmitere a virusului cu 90%, iar purtarea măștilor scade riscul cu 65%.

„Purtarea unei măști afectează pe toți”, a spus el. „Dacă îți pasă de familia sau prietenii tai sau dacă îți pasă de comunitate, poartă o mască.”

Adauga un comentariu