Titlurile zilei

Mascații au intrat ieri peste primul român condamnat la închisoare pe viață după 1990! Era în Iași, iar în urmă cu 30 de ani l-a omorât și incendiat pe șeful soției sale după ce acesta i-a făcut avansuri! (EXCLUSIV)

Publicat: 28 nov. 2020
Mascații de la SAS în timpul perchezițiilor
Descinderi în Botoșani. Sunt vizate mai multe persoane într-un dosar de contrabandă

Mascații au intrat ieri peste un bărbat din Iași care a fost condamnat pe viață. De loc din Răducăneni, bărbatul a intrat în vizorul autorităților după ce ar fi comis câteva „găinării”. Ieri a fost vizitat de autorități. Ioan Chifan a comis crima în anii ’90, fiind ajutat de doi aghiotanți

Ioan Chifan, un nume care încă îi face pe mulți să tremure. Ieri, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale (SIC) au intrat împreună cu mascații de la SIC peste bărbatul în vârstă de 60 de ani. S-a ajuns la asta după ce individul s-a apucat de găinării, a falsificat documente și a dat câteva țepe. Asta au spus anchetatorii ieșeni. În anii ’90, Ioan Chifan i-a îngrozit până și pe anchetatori. A omorât un bărbat și i-a dat foc. Povestea începe la sfârșitul anilor ’80. Chifan era tânăr, în floarea vârstei, era căsătorit și avea doi copii. O ducea bine, avea o funcție bună, tolerată de partid și făcea bani cu sacul prin fentarea comuniștilor. Totul mergea bine, iar bărbatul a precizat într-un interviu dat în urmă cu aproape 10 ani că avea Mercedes la poartă și bani cu zecile de mii.

A omorât un bărbat care i-a făcut avansuri soției sale

Într-o zi însă, soția bărbatului a venit acasă de la fabrica la care lucra și a spus că inginerul de acolo i-a făcut avansuri. Pentru Ioan Chifan acel moment a fost unul care avea să-i schimbe radical viața. La ceva timp după ce soția i-a povestit întâmplarea, Chifan a mers să vorbească cu inginerul respectiv. După un schimb de replici, acesta i-a transmis că începe războiul. Nu a stat prea mult pe gânduri, a aflat unde locuia inginerul în Iași, iar împreună cu doi „aghiotanți”, Chifan a mers la apartamentul inginerului. Într-un interviu acordat celor de la evz.ro, Chifan a povestit că s-a urcat pe balcon și l-a scos din casă pe inginerul care se uita la televizor, iar ulterior l-a dus la el acasă, la Răducăneni.

I-a dat foc bărbatului într-un butoi

Chifan a mai povestit că a plecat de acasă lăsându-l pe inginerul Victor Șerban cu cei doi aghiotanți ai săi. La un moment dat, spune că inginerul ar fi sărit la bătaie, iar unul dintre bărbți l-a lovit cu pumnul în gât. În urma acelei lovituri inginerul și-ar fi pierdut viața. Panicat, Chifan l-ar fi băgat într-un butoi și i-ar fi dat foc. Deși el a spus că inginerul era mort când i-a dat foc, anchetatorii au susținut că inginerul trăia. Acesta a fost motivul pentru care Chifan avea să primească închisoarea pe viață. El a spus că nu credea că va mai ieși vreodată din pușcărie, însă legea s-a schimbat, iar în anul 2011, Chifan s-a întors la Răducăneni. De o vreme lucra ca șofer de TIR, însă a intrat în atenția polițiștilor după ce ar fi falsificat documente.

Ioan Chifan a fost primul român condamnat pe viață după anul 1989

Ioan Chifan a fost eliberat de Ziua Penitenciarelor și nu a fost așteptat de nicio rudă la porțile închisorii. Magistrații de la Judecătoria Botoșani au decis să-l pună în libertate pe Ioan Chifan, primul român care a fost condamnat la închisoare pe viață după Revoluția din 1989. Judecătorii au considerat că acesta și-a ispășit pedeapsa și că poate merge liniștit acasă. Bărbatul și-a mai încercat norocul, însă judecătorii au respins la vremea respectivă cererea de liberare condiționată. Chiar dacă a fost condamnat pentru fapte înfiorătoare, Chifan a primit numai evidențieri bune în spatele gratiilor. El s-a implicat în mai multe activități socio-culturale, a muncit, a citit și s-a ferit de scandaluri sau bătăi.

Ce au spus anchetatorii în cazul lui Ioan Chifan

Ioan Chifan a fost condamnat definitiv pentru infracțiunea de omor deosebit de grav pe data de 18 iulie 1991, fiind primul condamnat pe viață după Revoluție. Atunci avea 29 de ani și a fost acuzat că, împreună cu doi complici, a răpit un inginer de la Fabrica de Textile Răducăneni și l-a ucis în chinuri groaznice. Potrivit anchetatorilor, Chifan și locotenenții săi l-au bătut pe inginerul Victor Șerban, după care l-au stropit cu motorină și i-au dat foc. Este un scenariu rupt parcă din filmele de groază: atunci când ardea ca o torță, inginerul încă mai era în viață și țipa după ajutor. A murit fără a fi auzit de nimeni.

Autorul crimei atroce susținea că i-a dat foc pentru a scăpa de cadavru și că nu era viu atunci când ardea. Crima a avut loc pe 5 ianuarie 1990. Scheletul inginerului a fost găsit în curtea SMA Bohotin după câteva luni de la petrecerea faptei. În urma anchetei desfășurate de oamenii legii, a fost reconstituită povestea. Victima era șeful ierarhic superior al soției lui Chifan. Aceasta a divortat de soțul său încă din anul 1991, însă a continuat să-l mai viziteze până în 1995. Chiar daca și-a văzut de viața ei, femeia nu i-a îndepărtat pe cei doi copii de fostul soț.

Comentarii
Adauga un comentariu