National

Mascatii – spaima soselelor

Publicat: 04 ian. 2000

•Trupe de mascati beti au ingreunat circulatia mai ceva ca viscolul.

Cu toate ca soselele din judetul Iasi au fost ferite de viscolul abatut o data cu venirea anului 2000, soferii masinilor care au circulat in zilele de 31 decembrie 1999 si 1 ianuarie 2000 au intampinat mari dificultati datorita trupelor de mascati beti, care nu aveau altceva de facut decat sa sara in mijlocul strazii.

Portiunile mai „afectate” de acesti pseudocontinuatori ai datinilor romanesti au fost cele cuprinse intre Motca-Pascani, Ruginoasa-Tg. Frumos, Hirlau-Tg. Frumos si Sirca-Podu Iloaiei. Zeci de tigani, costumati in cordelele rupte din presuri, cu vipusti colorate aplicate pe izmene ingalbenite si vopsiti pe toata fata, mergeau pe mijlocul soselelor agitand bate, chiuind de mama focului in speranta ca cineva ii va mai primi sa le joace-n curte.

Morti de beti, mascatii au uitat orice regula de bun simt. Pornind de la principiul „toata lumea e a mea”, ei se legau de trecatori facandu-le semne obscene in timp ce lalaiau ceva neinteligibil. Pe DN 28, la iesirea din Baltati, un grup de mascati violenti atacau masinile care veneau din ambele sensuri, pur si simplu sarind in fata acestora.

Carosabilul umed si alunecos crea panica intre soferii care franau ca sa-i nu-i calce pe mascati, apoi nu stiau cum sa scape mai repede de acolo. Cativa scuipati pe parbriz si suturi in tabla masinii reprezentau pentru soferi o nimica toata pe langa ceea ce ar fi patit daca ar fi ramas cu masina pe loc. Un tanar iesean, care a facut Revelionul in zona Neamtului, ne-a povestit ca in dupa-amiaza de 1 ianuarie 2000 a trait cea mai mare sperietura din viata lui.

Bogdan Pavel se afla la volanul unui Ford, impreuna cu patru amici cu care petrecuse sarbatorile. Dupa ce a intrat in Motca de pe soseaua europeana, a fost obligat sa opreasca de o trupa de mascati, dintre care cativa erau intinsi pe carosabilul in rampa. El a fost nevoit sa opreasca, a coborat geamul de la portiera si a dat 50.000 de lei unuia care statea cu mana intinsa si scotea sunete ciudate.

Dupa ce a primit banii, el a dat ordin mascatilor intinsi pe sosea sa se ridice, lasand numai capra la sol. Mascatul a revenit la geamul soferului si i-a spus ca i-a murit capra iar salvarea consta intr-unul dintre pasagerii masinii, care era solicitat pentru inlocuire.

In gluma, soferul i-a spus mascatului ca va sta el capra, numai cu conditia ca unul dintre mascati sa „faca precum iedul”. Dupa catva timp de gandire, mascatii au priceput care-i treaba si s-au pus pe distrus masina.

Ford-ul lui Bogdan Pavel a demarat printre mascati si a luat calea Pascanilor, insa fara oglinzile retrovizoare, antena si sticla unui far, pentru distrugerea carora a platit si 50 000 de lei.loading...

Adauga un comentariu