Magazin

Maseaua de minte, o problema?

Publicat: 01 nov. 2010
1

@ Intre varstele de 17 si 25 ani, 90 la suta din maselele de minte, avand suficient loc pe arcada matura, incep sa iasa, insa la unele persoane acestea apar mai tarziu sau chiar deloc @ Oamenii de stiinta considera ca omul viitorului va avea un numar redus de dinti, maxilare mai mici, iar maselele de minte vor disparea @ Extractia maselei de minte se recomanda a fi efectuata si atunci cand impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic

De cele mai multe ori, maseaua de minte ne da batai de cap, desi se spune ca aceasta coincide cu varsta maturitatii in gandire. Fiecare arcada dentara este compusa din doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari si patru molari, care sunt dispusi simetric. La unele persoane se adauga si maselele de minte, care in mod normal sunt in numar de patru, insa altii sunt mai norocosi si au trei, doua sau una. Intre varstele de 17 si 25 ani, 90 la suta din maselele de minte, avand suficient loc pe arcada matura, incep sa iasa. Insa la unele persoane, acestea apar mai tarziu sau chiar deloc. Nu este nici o tragedie daca nu apar deloc, statisticile arata ca 20-25 la suta din populatie nu are mugurele acestui dinte. Oamenii de stiinta considera ca omul viitorului va avea un numar redus de dinti, maxilare mai mici, iar maselele de minte vor disparea. Rareori se intampla ca maselele de minte sa nu creasca si nici sa se manifeste. De cele mai multe ori, se intampla ca ele sa isi faca simtita prezenta si sa provoace pagube altor dinti, uneori ajungandu-se la extractia lor. O extractie trebuie luata in calcul, insa cel mai sanatos este sa consulti medicul stomatolog, care iti poate da o parere avizata. O interventie de extractie ar trebui sa aiba loc in cazul in care dintii nu au loc pe arcada.
Atunci cand dintele ramane incarcerat in gingie, tesuturile din jurul dintelui se pot inflama, cauzand dureri sau chiar infectii. Medicul dentist va avea grija asupra modului in care va trata aceasta afectiune.

Maseaua de minte ar putea deveni foarte pretioasa

In cazul unei inflamatii repetate (pericoronarita) se recomanda extractia molarului sau in cazul in care acesta din urma rasare sub forma unei bucati care raneste obrazul, roade mucoasa bucala si poate duce la aparitia unui cancer bucal. Resturile alimentare se acumuleaza sub gingia care acopera dintele, iar dupa o perioada de timp apare inflamatia insotita de durere. Medicul stomatolog va prescrie initial antibiotice contra infectiei, va curata gingia, inlaturand resturile alimentare, iar daca acesta va considera ca fenomenul se agraveaza, va extrage dintele. Medicul stomatolog poate recomanda extractia maselei de minte atunci cand aceasta este mai greu de tratat din cauza pozitiei sale de pe arcada sau cand maseaua afecteaza dintii invecinati, determinandu-le carii si boli parodontale. Extractia maselei de minte se recomanda a fi efectuata si atunci cand impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic. Din deranjanta si inutila, maseaua de minte va fi considerata intr-o zi utila si pretiosa. Potrivit cercetatorilor de la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Japonia), al treilea molar ar putea deveni o importanta rezerva de celule stem, de pastrat in caz de necesitate.

Adauga un comentariu