Magazin

Masina-eoliana care va revolutiona industria auto

Publicat: 16 mai 2012

Un fermier chinez a inventat o masina electrica propulsata de vant, despre care crede ca va salva China de poluarea care ameninta sa ucida populatia.

Aflata la o ora de centrul Beijingului, prafuita comuna Banjiehe nu arata nicidecum ca un loc in care sa se produca inovatii stiintifice, se arata intr-un reportaj realizat de Sky News. In acest loc, toate casele sunt construite cu caramida si sunt inconjurate de lanuri de porumb sau pomi fructiferi.

Insa intr-un mic atelier auto, taranul in varsta de 55 de ani, Tang Zhenping, a inventat prototipul unei masini despre care crede ca va revolutiona industria auto din China. Modelul domnului Tang a fost construit in numai 3 luni, cu echivalentul unui buget de aproximativ 1.000 de lire sterline.

Motorul a fost construit din parti luate de la o motocicleta si un scuter electric, in timp ce elicea, tapiteria si farurile au fost luate de la un hatchback Xiali. Insa ceea ce face ca aceasta masinarie de o singura persoana sa fie speciala este turbina din varful sau. Atunci cand masina atinge viteza de 64 km/h, elicea intra in actiune si incepe sa furnizeze energie nepoluanta, gratis.

„Functioneaza exact ca o moara de vant”, spune Tang, care sustine ca turbina ii asigura vehiculului de trei ori mai multa energie la baterie decat orice alta masina electrica. Acest model atinge o viteza de 110 km/h, iar fermierul a povestit ca a visat sa construiasca o astfel de masina timp de 30 de ani – timp in care nu a reusit sa atraga atentia Guvernului sau a investitorilor privati.

„Nu fac asta doar pentru bani. Imi doresc sa imi vad masina pe autostrazi, pentru ca vreau sa ajut lumea.”, a spus el pentru Sky News.

In 2009, China a depasit SUA in clasamentul celor mai mari industrii auto din lume. Aproximativ 40.000 de masini noi intra pe soselele tarii in fiecare zi, iar unele estimari neconfirmate spun ca ar exista aproximativ un miliard de soferi pana la mijlocul acestui secol. In ceea ce priveste efectele asupra mediului inconjurator, acestea sunt „oribile”, spun jurnalistii de la Sky News.

Un raport al autoritatilor chineze din 2010 a aratat ca a crescut nivelul ploilor acide si a smogului, ca urmare a emisiilor auto. Guvernul a promis sa puna in circulatie 5 milioane de autoturisme electrice pana in 2020, iar acum subventioneaza puternic aceasta productie. Insa vanzarile, pana acum, au fost dezamagitoare. Potrivit The Economist, doar 8.000 de masini electrice s-au vandut in China anul trecut.

Expertii spun ca masinile electrice chineze nu sunt performante si ca sunt scumpe.

Vezi filmuletul aici.loading...

Adauga un comentariu