Info Turism

Masinile ar putea fi interzise pe drumul catre Viscri. Vor aparea carutele-turistice

Publicat: 01 ian. 2017
9
Turistii care vor vizita anul acesta satul Viscri ar putea sa nu mai aiba acces cu masinile in localitate in perioada aprilie-octombrie, ci vor fi transportati cu carutele din parcarea de la marginea satului pana in centru. Masura va fi luata pentru a nu distruge autenticitatea satului, spune consilierul judetean Caroline Fernolend, expert la Consiliul Europei pentru Conventia de la Faro-Portugalia.
„In acest an, 35.000 de turisti au vizitat satul Viscri, in crestere fata de anul trecut. Acesti turisti au creat probleme infrastructurii satului, animalelor care merg sau vin de la pasunat, avand in vedere ca masinile sunt parcate pe marginea drumului, iar spatiul de deplasare s-a ingustat. Animalele nu mai pot bea apa din locurile special amenajate la marginea drumului din cauza masinilor. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la specialisti de la Comisia Europeana pentru a ne ajuta sa facem un fel de Regulament care sa fie acceptat atat de comunitate, cat si de turistii care vor ajunge la Viscri, pentru a nu distruge autenticitatea satului, pentru a nu distruge acele lucruri pentru care vin oamenii sa le vada. Intentionam sa nu mai dam voie masinilor sa intre in sat, in perioada aprilie-octombrie, cand vin turistii la Viscri”, a explicat Caroline Fernolend, citata de Agerpres.
25 de carute pentru turisti pentru a evita aglomeratia de pe ulite
Ea a spus ca in prezent se afla in lucru o parcare privata cu 150 de locuri la marginea satului, iar de aici turistii vor fi transportati cu 25 de carute spre obiectivele turistice. Spre Cetatea din Viscri, inscrisa in Patrimoniul UNESCO din 1999, va fi un traseu mai scurt si va exista si o harta in care vor fi cuprinse pensiunile, magazinele si mestesugarii.
„Noi suntem in mare pericol, asa cum s-a intamplat si la Venetia, unde au iesit localnicii in strada spunand ca nu mai vor turisti din cauza aglomeratiei. Noi nu vrem acest lucru, dar vrem sa fie bine si pentru locuitorii satului si pentru turisti. Deja am primit mesaje de la turisti care ne spun ca Viscri nu mai este ce a fost. Prea multe masini parcate pe drum si atunci Viscri isi pierde din farmec. De aceea vrem sa facem un Regulament care sa fie respectat de toti. Bineinteles ca nici un turist nu va fi amendat pentru ca nu il respecta, dar eu cred ca nu se va intampla acest lucru. Pana la urma si plimbatul cu caruta cred ca nu ii va deranja pe turisti”, a mai spus sursa citata.
Regulamentul va fi trimis agentiilor de turism dupa ce va fi aprobat, va fi postat pe site, iar turistii vor fi rugati sa respecte dorinta locuitorilor pentru ca si peste 10 ani Viscri sa mai fie o atractie.
In 2016, turistii romani care au vizitat Viscri au fost majoritari. Pana in anul 2008, francezii veneau in numar mare la Viscri. Din Australia au venit 27 de grupuri de turisti care sunt in circuit prin Romania timp de trei zile, din care o zi si o noapte o petrec la Viscri, a adaugat Caroline Fernolend.
Finantare pentru modernizarea drumului
CJ Brasov vrea insa sa modernizeze drumul spre Viscri tocmai pentru a veni in intampinarea turistilor, tinand cont ca acesta nu se afla intr-o stare prea buna. Prin PNDL, CJ Brasov a obtinut finantare de 19 milioane de lei pentru a reabilita drumul spre Viscri,  respectiv DJ 104L Dacia – Viscri – Bunesti km, cu o lungime de 15 km,.
 
Adauga un comentariu