Stiinta

Masinile autonome vor deveni o realitate in 3-5 ani

Publicat: 13 feb. 2013

Google lucreaza de mai mult timp la un sistem care sa inlocuiasca soferul intr-un automobil. Acesta este foarte complex si include senzori de prezenta, camere video pentru trafic si indicatoare, precum si navigatie prin GPS. Mai multe demonstratii realizate in trei state de peste ocean au demonstrat faptul ca sistemul este viabil. La ora actuala, masinile autonome de la Google pot rula doar in California, Florida si Nevada, in conditiile in care un sofer se afla intotdeauna la volan.
 

Saptamana trecuta, Anthony Levandowski, product manager pentru masinile autonome de la Google, a afirmat ca tehnologia necesara va fi disponibila in 3-5 ani. Din pacate, problema principala va fi legalitatea folosirii ei. Companiile de asigurari vor fi puse intr-o situatie aparte deoarece nu vor sti cine este vinovat in caz de accident. Proprietarul masinii? Google? Sunt voci care sustin ca ar putea trecere 15 si chiar 20 ani pana cand masinile autonome vor putea circula fara restrictii pe strazile americane.

Ne este greu sa ne gandim la aplicatii romanesti pentru o astfel de masina autonoma. Iasul este plin de situatii neprevazute si cred ca automobilul va avea nevoie de o infuzie puternica de incredere pentru a functiona in traficul capitalei. Alfel, ar ramane blocata intr-o intersectie in care toate celelalte masini ii vor taia calea. Poate singurul avantaj al sau va fi faptul ca va ramanea impasibila la claxoanele soferilor nerabdatori. Voi credeti ca o masina autonoma de la Google ar supravietui unui traseu Alexandru cel Bun – Copou la o ora de varf?loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit