Stiri si curiozitati

Masonii de seama ai Romaniei

Publicat: 25 sept. 2013
3
Masoneria s-a dezvoltat in Romania cu secole in urma, dobandind pana astazi o adevarata istorie si traditie dar si un numar semnificativ de pagini in istoria masoneriei internationale in ale carei carti este adesea mentionata, scrie curentul.ro.
Desi autorii din domeniu au pareri impartite cu privire la debutul masoneriei din Romania, istoricii D.G.R. Serbanescu si Jacques Pierre (in Dictionarul francmasoneriei, Presses universitaires de France, Paris 1991 sub dir. lui Daniel Ligou), afirma ca prima loja masonica romaneasca a fost intemeiata la Iasi in 1748 de italianul Antonio Maria del Chiaro, care venise in tarile romane ca secretar al lui Constantin Brancoveanu.
A doua loja apare in 1749 printre sasii de la Brasov, a treia in 1767 printre cei de la Sibiu. A patra loja a fost inaugurata la Bucuresti de francezul Jean-Louis Carra, secretar al voievodului Grigore Ghica, in 1769.
A cincea a aparut in Basarabia, la Chisinau, in 1820, fiind intemeiata de un medic Alzacian, Schaller, venit in Rusia cu Napoleon, ea numara printre membrii sai un insemnat demnitar ortodox: arhimandritul Efremie, care a intemeiat la randul sau o a sasea loja, „Zorile“, majoritar romaneasca, la Silistra, si apoi inca una, bulgara, la Ruse, in 1830.
Dar cea mai mare si renumita loja romaneasca a fost a saptea, „Steaua Dunarii“, intemeiata la. Bruxelles in 1850, in refugiu, de „fratii farmazoni“ care facusera in 1848 revolutia „pasoptista“ cu tricolorul albastru-galben-rosu insemnand „libertate, dreptate, fratie“, principii de baza ale francmasonilor. La acesti „farmazoni vechi“ se adauga o seama de studenti romani din Franta, unii initiati in loja „Athénée des Étrangers“ (Ateneul strainilor), altii in „La Rose du Silence“ (Trandafirul Tacerii): printre ei nume cunoscute precum Vasile Alecsandri, Nicolae Balcescu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Heliade-Radulescu, Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi, C.A.Rosetti, Carol Davila si Spiru Haret. Odinioara la Bucuresti se spunea: „incepi student, continui farmazon, devii savant sau ministru si termini calcat in picioare de multime sub forma de Bulevard“. Multe din bulevardele din centrul oraselor romanesti au numiri de francmasoni celebri.
Doritori de a stabili un stat de drept bazat pe principiile democratiei parlamentare si ale dreptului pamantean, francmasonii romani au infiintat numeroase societati si reviste literare (Junimea), asociatii filantropice sau chiar societati revolutionare secrete (Fratia). Prin ele, au activat intens pentru intregirea Romaniei in 1918, atat in consiliile romanesti din Banat, Crisana, Maramures, Bucovina, Ardeal si Basarabia (Sfatul Tarii), unde au militat pentru o unire cu vechiul regat, cat si la conferinta de pace de la Paris, pentru recunoasterea noilor granite, iar in parlamentul Romaniei pentru extinderea in vechiul regat a anumitor legi noi mai democrate, atunci votate in noile teritorii (de exemplu reforma agrara, scoala peste tot obligatorie si dreptul de vot pentru ambele sexe, sau cetatenia fara discriminari de credinta sau de limba).
In aceste dezbateri, in care erau adversari ai nationalistilor, ai marxistilor si ai partizanilor dreptului stramosesc, francmasonii nu au avut totdeauna ultimul cuvant. Dar multumita activitatii lor, Romania a devenit o monarhie parlamentara unitara moderna, in care majoritatea problemelor constitutionale, agrare si de drept erau rezolvate si a carei imagine pe scena internationala era una pozitiva.Adauga un comentariu