Arte vizuale

Masti mortuare regale in micro-expozitia „Exponatul lunii”, la MNIR

Publicat: 16 iul. 2015
3

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) prezinta in cadrul micro-expozitiei Exponatul lunii“, patru masti mortuare si trei mulaje de mana provenite din achizitii sau donatii: mastile mortuare ale Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Carol I si a fiicei sale Principesa Maria (Itty), precum si trei mulaje de mani – cea a Regelui Carol I, a Principesei Maria (Itty) si a Reginei Maria.

Vernisajul micro-expozitiei va avea loc joi, 16 iulie 2015, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.

Pe 18 iulie se comemoreaza 77 de ani de la moartea Reginei Maria iar pe 20 iulie, 88 de ani de la trecerea in nefiinta a Regelui Ferdinand. Tot anul acesta se vor aniversa 140 de ani de la nasterea Reginei si 150 de ani de la nasterea suveranului.

Vezi si Sorin Iosub, expozitie de suflet. PROGRAM de vizitare

Micro-expozitia lunii iulie este consacrata unor obiecte unice din patrimoniul MNIR, care sunt asociate ritualului regal al funeraliilor, reprezentand o forma de pastrare a memoriei regale. In general, realizarea mastilor era o traditie universala de conservare a trasaturilor si memoriei unor personalitati.

Vezi si „Pictori de azi la Balcic”, vernisata marti la Elite Art Gallery

In 1980 muzeul a achizitionat de la doamna Emilia Becker cateva obiecte din colectia sculptorului Emil W. Becker privind ritualul funerar regal. Aceste piese aflate candva in colectia personala a sculptorului sunt: masca mortuara a Regelui Carol I, mulajul mainii drepte a Regelui Carol I, masca mortuara a Reginei Maria, mulajul mainii drepte a Reginei Maria. Toate acestea sunt realizate de Emil W. Becker. Tot din colectia sculptorului, mai provine masca mortuara a Principesei Maria (Itty), fiica Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. O alta piesa inedita o reprezinta mulajul manii drepte a Principesei Maria (Itty) realizat in timpul vietii, fiind inscriptionat numele “Marie” si perioada realizarii, in martie 1873. Principesa avea sa moara un an mai de tirziu, de scarlatina.

Masca mortuara a Regelui Ferdinand provine insa dintr-o donatie a doamnei Ana Alexandra Craciun din anul 1981, numele autorului nu este precizat, probabil fiind un exemplar dupa mulajul realizat de sculptorul Becker.

Potrivit dr. Diana Mandache, curatorul micro-expozitiei „Exponatul lunii – Masti mortuare regale“, prin intermediul obiectelor expuse, se doreste sa se atraga atentia asupra unor piese unice din colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Potrivit institutiei muzeale, in avanpremiera, este prezentata masca mortuara a reginei Maria in 3D.

Micro-expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 16 iulie – 16 august 2015 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00-18:00.

Adauga un comentariu