Sfatul medicului

Măștile de protectie nu afecteaza nivelul de oxigen

Publicat: 07 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Măștile de protectie nu afecteaza nivelul de oxigen
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a lansat un avertisment în legătura cu posibilitatea revenirii la carantină

Măștile de protectie nu afecteaza nivelul de oxigen. Asta desi purtarea unei măști, deși este necesară, poate determina unele persoane să se simtă anxioase și să intre în panică. Totul face parte din „sensibilitatea la anxietate”, o trăsătură psihologică care îi determină pe oameni să simta anumite senzații fizice ca fiind incomode sau aversive, a declarat Shannon Sauer-Zavala, profesor asistent la Departamentul de Psihologie al Colegiului de Arte și Științe al Universității din Kentucky, potrivit MedicalXpress.

Măștile de protectie nu afecteaza nivelul de oxigen: totul tine de anxietate

Persoanele care experimentează această „sensibilitatea la anxietate”, o trăsătură psihologică care îi determină pe oameni să simta anumite senzații fizice ca fiind incomode, pot interpreta modificări minore ale senzațiilor fiziologice – cum ar fi ritmul cardiac crescut, modificări ale ritmului respirator, tensiunea musculară – ca semn că se va întâmpla ceva rău. De exemplu, poate determina o persoană să aibă un atac de cord sau să aibă impresia că se va sufoca, deoarece este îngrijorată că nu primește suficient aer.

„Gândirea că rezultatele negative sunt susceptibile să se întâmple îi face pe oameni să se simtă anxioși și, desigur, anxietatea este asociată cu modificări fiziologice, cum ar fi inima care bate tare, dificultăți de respirație și modificări musculare”, a spus Sauer-Zavala, potrivit MedicalXpress. „În funcție de tipul de acoperire a feței legate de infectia cu noul tip de coronavirus, respirația se poate simți oarecum mai tensionată decât fără masca.”

Majoritatea măștilor non-medicale permit un flux de aer suficient. Purtarea unei măști nu determină scăderea nivelului de oxigen. Kayla Howard, un terapeut respirator pediatric, a testat această teorie. Ea a demonstrat asta cu un pulsoximetru, care măsoară nivelul de saturație a oxigenului sau nivelul de oxigen din sânge.

Cum se măsoară nivelurile de oxigen din sânge? Iata ce a raspuns Kayla Howard!

O măsură a nivelului de oxigen din sânge este saturația pulsatilă a oxigenului (SpO2). Saturația oxigenului poate fi evaluată fără durere prin plasarea unui oximetru de puls peste un deget. Pulsoximetrul raportează procentul moleculelor de hemoglobină care transportă oxigenul. O saturație normală de oxigen pentru un adult sănătos este de 95% sau mai mare.

Masca de protectie nu afecteaza nivelul de oxigen din cauza ca ele filtrează doar particulele mai mari

Mastile faciale nu trebuie să împiedice admisia aerului sau să blocheze evacuarea CO2. Chirurgii și alte persoane care lucrează în sălile de operație sau efectuează proceduri sterile poartă măști toată ziua, în fiecare zi și in întreaga lor carieră profesională. Mastile faciale sunt filtre. Ele filtrează particulele mai mari, cum ar fi virusurile și bacteriile, dar lasă în continuare particule mai mici. Măștile N95 pe care lucrătorii din domeniul sănătății le folosesc atunci când îngrijesc pacienții cu COVID-19 filtrează 95% din particulele care au 0,3 microni sau mai mult. Moleculele pe care le respirăm în interior și în exterior sunt cu câteva magnitudini mai mici decât particulele infecțioase pe care acoperă mastile le filtrează.

Trebuie să te obișnuiești. Este normal să te simți inconfortabil cu ceva peste nas și gură. E cald. Poate că ochelarii tăi se aburesc puțin. Poate respiri puțin mai repede doar pentru că te simți ciudat. Dacă o persoană este sensibilă la aceste modificări minore ale senzațiilor fizice (de exemplu, fluxul de aer ușor împiedicat), poate spune că nu poate respira, ceea ce poate provoca dificultăți de respirație, care este un simptom al anxietății. Totul este un ciclu vicios.

Adauga un comentariu