Eveniment-Social

Masura vizeaza o faimoasa si impresionanta cladire din centrul orasului Iasi. Iata ce soarta va avea

Publicat: 16 oct. 2016
1
@ Faimoasa si impresionanta cladire de patrimoniu situata in plin centrul orasului Iasi, respectiv Biserica Sfantul Nicolae Domnesc de pe strada Anastasie Panu, ar putea fi inclusa pe lista celor mai importante monumente din Romania @ Intr-o sedinta derulata la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Iasi, a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, a fost solicitata schimbarea categoriei de clasare în Lista Monumentelor Istorice din B în A @ Decizia finala apartine Ministerului Culturii 
 
Intr-o sedinta (din septembrie 2016 – n.r.), derulata la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Iasi, a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost solicitata schimbarea categoriei de clasare în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din B în A pentru valorosul monument istoric, respectiv Biserica Sfantul Nicolae Domnesc de pe strada Anastasie Panu. Astfel, unul dintre cele mai impozante si faimoase edificii de cult din orasul Iasi va intra in lista oficiala a celor mai valoroase monumente istorice din Romania. De reamintit ca, anul acesta, in luna aprilie, o noua descoperire arheologica a iesit la iveala, in timpul unor lucrari derulate in curtea bisericii.

„Studierea Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi este foarte importanta pentru ilustrarea modului cum a aparut si evoluat orasul. Biserica a fost construita de Stefan cel Mare, în anii 1491-1492, pe locul unei biserici mai vechi, ale carei urme s-au pierdut din pricina felului defectuos în care s-a facut reabilitarea din anii 1884-1904. Ne propunem ca, din analiza necropolei bisericii si a altor urme de zid, sa stabilim data la care a fost construita prima biserica. Biserica lui Stefan cel Mare a trecut prin multe reparatii capitale în veacurile XVII-XVIII, reparatii si adaosuri care i-au schimbat forma initiala. Probabil, Antonie Ruset, în anul 1677, a extins cu înca doua altare biserica. Toate extinderile au fost înlaturate de arhitectul Andre Lecompte du Nouy, fara însa a întocmi relevee edificatoare cu toate interventiile sale. În aceasta perioada, s-au pierdut multe inscriptii, inclusiv pisania lui Stefan cel Mare, care a fost descoperita în molozuri de istoricul Nicolae Iorga si reamplasata pe biserica în 1929. În cursul cercetarilor, am descoperit vechi înmormântari din cimitirul bisericii, un cavou cu multe oseminte reînhumate, vechi inscriptii aruncate prin molozuri, fundatii de la chiliile manastirii, precum si fragmente din fundatiile bisericilor desfiintate la restaurarea din 1884-1904. În colaborare cu slujitorii Bisericii, în limita finantarilor existente, se va cauta valorificarea vestigiilor descoperite: marcarea conturului vechiului zid de incinta si a turnului manastirii, conturarea fundatiilor bisericilor care s-au succedat pe acest loc, amenajarea unui lapidarium cu toate inscriptiile descoperite în jurul lacasului. Ca date istorice, legat de edificiul de cult aflat in fata Palatului Culturii, se poate mentiona ca in 1890, Comisiunea Monumentelor Istorice a hotarât sa se reconstruiasca numai biserica înaltata de Stefan cel Mare, aceasta fiind considerata singura demna de a fi pastrata posteritatii.

Citeste si : Descoperire arheologica epocala in fata Palatului Culturii – GALERIE FOTO

„Aceasta decizie a fost luata dupa o serie de dezbateri organizate de Comisie. Dupa ce, la 12 mai 1890, membrii Comisiei, cu exceptia lui Grigore Tocilescu, se pronuntau pentru refacerea bisericii cu trei altare, trei membri ai acestei institutii respectiv Gheorghe I. Lahovary, Dimitrie A. Sturdza si Grigore Tocilescu s-au deplasat la Iasi, pe 30 iunie, si au examinat la fata locului planurile de reconstructie a monumentului istoric, optând pentru reconstructia doar a bisericii lui Stefan cel Mare. In consecinta, raportul arhitectului francez Henri Révoil din 20 iulie 1890 a fost favorabil proiectului propus de Lecomte du Noüy, el declarând ca solutiile initiale pentru conservarea bisericii nu ar fi avut succes si conchizând ca biserica lui Stefan cel Mare este singura demna de a fi pastrata pentru posteritate. Cu toate acestea, inspectorul Nicolae Gabrielescu a publicat un raspuns la raportul d-lui Révoil – Sinaia, 20 iulie 1890, în care îl acuza pe arhitectul francez de atitudine partinitoare fata de activitatea conationalului sau, sustinând ca refacerea unei cladiri nu este restaurare, iar reproducerea unui monument nu are nici valoare istorica si nici artistica, deoarece niciodata nu se poate imita stilul artistic în toate detaliile”, se arata in documente. 

Citeste si : DOSAR EXPLOZIV! Detalii cutremuratoare despre o mega-afacere scandaloasa la Iasi – VEZI FACSIMILE 

Adauga un comentariu