National

Masurile care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Ii privesc pe toti romanii, indiferent de varsta

Publicat: 03 ian. 2018

Principalele masuri intrate in vigoare de la 1 ianuarie:

– Salariul minim brut pe economie creste de la 1.450 la 1.900 de lei.

– Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obtin venituri din salarii, pensii, activitati independente, insa pentru veniturile din dividende se mentine cota de impozitare de 5%.

– Cota de contributii la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, in conditiile majorarii salariilor, valoarea achitata fiind similara celei virate anul trecut.

– Plata contributiilor sociale (pensii si sanatate) trece din sarcina angajatorilor in cea a angajatilor, dar sumele sunt retinute si virate tot de catre angajatori. Acestia vor mai suporta doar o contributie asiguratoare pentru munca, de 2,25% din fondul de salarii, care acopera riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical si creante salariale.

* Astfel, nivelul contributiilor calculate la un salariu brut scade cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. Din acest cuantum, 35% este suportat de angajat, cu 25% pentru pensii si 10% pentru sanatate.

* Pe de alta parte, angajatorii ar trebui sa majoreze salariile brute cu circa 20% astfel incat veniturile nete ale angajatilor sa ramana neschimbate sau sa compenseze aceasta diferenta cu sume reprezentand prime sau bonusuri.

* In cazul IT-istilor, spre exemplu, care sunt scutiti de la plata impozitului pe venit si nu beneficiaza de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%, cheltuielile angajatorului s-ar suplimenta cu circa 6,5% pentru a pastra veniturile nete intacte. Ca urmare, Executivul va elabora o schema de ajutor de minimis prin Hotarare de Guvern, cu un buget de 300 milioane de lei, pe trei ani, care sa acopere costurile firmelor de IT cu mutarea contributiilor de la angajatori la angajati.

Citeste continuarea pe wow.bzi.roloading...

Adauga un comentariu