Actualitate

Masurile care provoaca revolta populatiei: Iesenii care locuiesc la bloc, obligati sa cumpere aceste aparate

Publicat: 28 feb. 2016
1

@ Autoritatile obliga populatia racordata la sistemul centralizat de incalzire sa monteze repartitoare de costuri pentru fiecare calorifer in parte @ Aceasta masura a provocat un imens scandal in randul iesenilor, care reclama faptul ca introducerea repartitoarelor de costuri nu face altceva decat sa umfle si mai mult facturile la incalzire @ Cheltuielile suplimentare pentru achizitionarea aparatelor si aberatiile din facturi ii imping pe cei peste 10.000 de abonati ramasi la CET sa se debranseze de la sistemul centralizat

Pana in decembrie 2016, toti iesenii racordati la sistemul centralizat de incalzire sunt obligati sa isi monteze repartitoare de costuri pentru fiecare calorifer in parte. Aceasta masura a starnit contradictii puternice din partea locatarilor si a asociatiilor de proprietari, care atrag atentia ca o astfel de masura nu face altceva decat sa provoace un haos si mai mare in ceea ce priveste calculul facturilor la incalzire. Este bine stiut faptul ca, cele mai mari aberatii intalnite in facturile la incalzire se intalnesc in blocurile din Iasi unde exista montate si repartitoare de costuri pe langa apartamentele cu centrale individuale si cele fara repartitoare.

In astfel de situatii, cu diverse tipuri de calcul al consumului de energie termica, la Iasi s-au inregistrat facturi lunare de pana la 3.000 lei pentru un singur apartament, asa cum este cazul intalnit la blocul 1011 din CUG. Recent, un alt scandal a fost starnit in zona Decebal. Aici, 90 la suta dintre apartamente sunt debransate si doar doua mai sunt conectate la CET, unul dintre ele avand repartitoare, iar celalalt fara astfel de aparate.

Citeste si: Ei sunt smecherii care calca pe cadavre ca sa se imbogateasca! Vieti distruse in schimbul banilor

Locatarii de aici care au investit in montarea unor centrale individuale au primit, in ultimele luni din sezonul de iarna, facturi de la Veolia Energie Iasi, care sunt aproape egale cu ale clientilor Veolia, adica cei care primesc caldura direct de la CET.

„Toate conductele din bloc au fost izolate si doar doua apartamente mai sunt conectate la CET, celelalte au centrale. Un apartament de la CET este la etajul unu, care are repartitoare de caldura, si un apartament este la parter, dar fara repartitoare. Noi, astia cu centrale de apartament, am primit din decembrie 2015 si pana acum facturi de la CET, pentru caldura comuna, cam de 50 de lei pe luna. Apartamentul de la parter, care are caldura direct de la CET, are facturi tot de 50 – 60 de lei pe luna, iar ala cu repartitoare de caldura are de platit, cel mai mult, cam 80 de lei pe luna. Stim sigur ca, la apartamentul cu repartitoare se face economie mereu, pentru ca oamenii sunt mai mult plecati si incearca sa reduca cheltuielile”, explica Mihai Achitei, iesean ce locuieste in strada Decebal.

Au investit pentru a face economii, dar fara folos

Asa s-a ajuns ca proprietarii de apartamente cu centrale individuale sa plateasca sume aberante catre Veolia Energie Iasi, aproape la fel de mari ca si clientii directi ai companiei. Practic, este greu de crezut ca, cantitatea de agent termic consumata la subsolul blocului respectiv si intr-o conducta ce duce la etajul unu al cladirii sa fie de zece ori mai mare decat cantitatea de agent termic consumata efectiv pentru incalzirea celor doua locuinte, asa cum reiese din calculul facturilor.

„Nu este corect pentru ca, noi am investit bani tocmai ca sa scapam de facturile astea. Am pus centrala, am izolat tevile din casa si am facut reparatii la subsol, ca sa nu mai avem pierderi, dar primim facturi parca mai mari acum. Adica, eu am consumat la fel de mult ca vecinul de la parter care primeste caldura de la CET? Asta nu inseamna altceva decat ca ne baga noua cheltuielile pe gat, pentru ca un singur apartament nu ar putea suporta o factura asa mare la CET”, spune Georgiana Amarandei, locatar din zona Decebal.

Citeste si: Iesenii, disperati din cauza firmelor de repartitoare – FOTO

O mare aberatie care se petrece in cadrul Veolia Energie Iasi este faptul ca, iesenii care au instalate centrale termice de ani buni, primesc in continuare facturi individuale din partea operatorului. Practic, acestia sunt inregistrati ca si clienti ai operatorului, de aici explicandu-se si faptul ca numarul oficial al clientilor inregistrati de Veolia este de 35.000. In realitate, la nivelul asociatiilor mai sunt racordate la sistemul centralizat doar 10 – 15 la suta dintre apartamente, iar in total exista circa 100.000 apartamente la nivelul municipiului Iasi.

Amenzi de pana la 1.000 lei pentru cei care nu isi monteaaza repartitoare

Pana la finalul acestui an, toti clientii sistemului centralizat de incalzire sunt obligati sa monteze repartitoare de costuri, asa cum este specificat in Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica. „In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea contoarelor pâna la 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie”, se arata in legea respectiva. Persoanele fizice si cele juridice pot primi amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru neîndeplinirea obligatiei.

Din ce in ce mai multi ieseni acuza firmele de repartitoare ca nu fac un calcul corect atunci cand impart consumul de gigacalorii sau ca angajatii acestora nici macar nu citesc lunar consumurile locatarilor. Aberatiile au ajuns pana la punctul in care, un client al sistemului centralizat de termoficare plateste 300 de lei, desi are toate repartitoarele de costuri inchise, iar vecinul sau, cu acelasi tip de apartament si cu calorifere functionale, pe care are montate repartitoare de costuri, plateste doar 18 lei, asa cum s-a intamplat pe strada Horia numarul 3 din Iasi.

Comentarii
  • Asatea sunt urmarile initiativelor d-lui Tariceanu care se da de dreapta, subventionarea mascata a unui operator privat strain. Doar la noi se poate ca un Ordin dat de un director general al unei institutii de stat sa incalce legislatia europeana in ce priveste protectia consumatorului si justitaia sa nu observe acest lucru. De ce nu se sesizeaza DNA si in aceste cazuri, in care unei firme private i s-au facut concesii peste concesii si mai mult i s-au oferit garantii materiale de catre institutii ale statului, iar in caz ca nu realizeaza profit le poate executa. Pentru aberatiile si dorintele de imbogatire ale unor politruci Romania pierde la CEDO proces dupa proces, iar despagubirile sunt platite tot de noi toti.

  • Veolia este un fel de E.ON sau alta firma straina care vine in Romania sub pretextul ca vrea sa ne faca un mare bine. In realitate, sprijiniti de politicieni, ca urmare a comisioanelor enorme incasate, Veolia si ceilalti nu urmaresc decat jecmanirea romanilor si umflarea profitului. Acum sunt in ,,campanie” de racolare de noi si cat mai multi fraieri, dar dupa cativa (putini) ani va vor ,,manca pe paine”. O sa observati ca infrastructura din iasi, respectiv magistralele de caldura, au fost si sunt schimbate de Primaria Iasi, adica pe banii nostri. Veolia nu face investitii decat in imprimante care sa listeze facturile de plata ce vor fi intr-o continua crestere. Independenta nu este o solutie pentru cei pusi pe capatuiala pe seama noastra. Oricum, politicienii, mana in mana cu astfel de firme, vor gasi intotdeauna cate o solutie noua prin care sa ne suga de putinii bani pe care-i avem.

  • DEBRANSARE GENERALA ! TOATE SCARA SAU BLOCUL ! Numai astfel putem scapa de capusa asta nemiloasa care manipuleaza politicienii sa scoata legi absurde in dauna romanilor, consumatori captivi ai unei firme fara scrupule. Faceti un efort , debransati-va si veti termina cu acest cosmar intretinut asiduu de primarie.

  • Daca-i vorba de Veolia si de Primarie comentariile sint de prisos .Repartitoarele sint niste porcarii care nu sint aparate de masura si control si nu sint verificate metrologic . In alta ordine de idei ;Veolia deconteaza tot ce intra in scara dupa contorul lor. Ce ne facem cu cei care „fenteaza ” asa numitul repartitor ? Plateste toata diferenta cel care nu are asa numitele repartitoare . Lege,nu? 121/2014.Cei care-au votat-o au stiut despre ce-i vorba ? Garantez ca 99,99% dintre parlamentari habar n-au de aceasta problema . Degeaba,stimabililor,in Romania va dura mult si nu va durea prostia .Orice ai spune:CIINII LATRA CARAVANA TRECE !

  • Faceti un efort si cumparati centrale de apartament si convectoare pe gaz. Braila a desfiintat CET-urile de 3 ani. I-a ajutat si Primaria pe cei care n-au avut bani.Primarul Iasi-ului sa sune la primarul Brailei pentru clarificari daca vrea voturi si sa procedeze la desfiintarea Evolia.

  • Mi se pare o prostie ca un apartament 3 camere cu centrala sa plateasca 60 ron pt incalzirea pe scara blocului si inca 60 ron pt tevile care trec prin casa izolate fiind. Am mai auzit azi un caz de genul – 140 ron cand omul are centrala si da 200 ron pe luna pe gaz cu tot cu incalzire apa. Veolia/Elsaco sau cine or fi fura pe fata si noua ni se spune ca ajutam la sistemul centralizat sa nu dea faliment :))

Adauga un comentariu