News Flash:

Masurile de austeritate propuse de Guvern

28 Mai 2010
1151 Vizualizari | 0 Comentarii
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si în cazul angajatilor BNR, CNVM, CSSPP si CSA, revolutionarii din decembrie 1989 si urmasii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun si pe cale ferata, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-nascuti va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plati compensatorii, sunt doar cateva dintre masurile incluse în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îsi va angaja raspunderea.

Reducerea salariilor

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si în cazul angajatilor BNR, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor. Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi în lei sau în valuta se diminueaza cu 25%. In situatia în care astfel rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei. Se reduc cu 25% si drepturile de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice indiferent de modul de finantare al acestora. In aceasta categorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiune în strainatate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament, precum si compensatia lunara pentru chirie. Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala, medicamente si proteze aferente personalului propriu, pentru care legislatia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%. Documentul prevede însa ca aceste reduceri se aplica în mod corespunzator si personalului angajat în cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor institutii, precum si pentru angajatii din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii se vireaza integral la bugetul de stat, potrivit unui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului Finantelor în termen de 15 zile de la data intrarii în vigoare a legii. Prevederile nu se aplica în cazul alocatiilor de hrana acordate personalului încadrat în institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala pe perioada participarii la misiuni în teatrele de operatii.

Guvernul taie drepturi ale revolutionarilor

Revolutionarii din decembrie 1989 si urmasii de erou-martir nu vor mai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun si pe cale ferata, sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-nascuti va fi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc plati compensatorii. Va fi eliminata si prevederea care permite ca din bugetul asigurarilor pentru somaj sa fie subventionate cheltuielile cu angajarea temporara a somerilor pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale.

In 2011, concedieri si austeritate

Reducerea salariilor si pensiilor va fi aplicata pana la sfarsitul acestui an, dar începand cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplica politici sociale si de personal care sa asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuarilor efectuate în acest an. "Incepand cu 1 ianuarie 2011, se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în conditiile Legii privind salarizarea unitara", se arata în documentul obtinut de Mediafax.

Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentru a depasi instabilitatea

Dreptul la munca, inclusiv plata salariului, este mentionat în Constitutie, dar reprezinta un drept relativ care poate fi limitat pentru a evita riscul "iminent" al instabilitatii economice a tarii, legata direct de siguranta nationala, este argumentul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor. "Dreptul la munca (inclusiv plata salariului) este un drept expres mentionat în Constitutie, dar în acelasi timp un drept relativ, în întelesul dat acestui concept de Legea Fundamentala si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului (drept al carui exercitiu poate fi supus unor restrangeri). Limitarile aduse exercitiului acestui drept trebuie sa respecte exigentele articolului 53 din Constitutie, jurisprudenta instantei de contencios constitutional, precum si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului", se arata în document. Guvernul arata ca masurile restrictive întrunesc conditiile consacrate constitutional si conventional, în sensul ca restrictiile vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substanta acestuia, iar restrangerea exercitiului dreptului are ca unic scop evitarea riscului "iminent" al instabilitatii economice a tarii, instabilitate generata de un fenomen de criza financiara mondiala ale carei dimensiuni nu au putut fi prognozate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3870 (s) | 22 queries | Mysql time :0.279806 (s)