Eveniment-Social

Matematica erorii: un cocos = 5,6 ani de puscarie

Publicat: 07 ian. 2000

•Sacalii in libertate, gainarii in puscarie •Sistemul cheltuieste sute de milioane de lei pentru a tine dupa gratii hotii care au furat un milion sau doua de lei

Devenite cotidiene, cazurile in care politistii prind hotii ce s-au lasat ademeniti de o prada modica (1-2 milioane de lei) ridica o problema: pentru prinderea, anchetarea, judecarea, condamnarea si incarcerarea gainarilor, statul roman plateste – global – miliarde de lei. Intreprindere total nerentabila: ajunsi dupa gratii, gainarii nu mai pot fi adusi „pe calea cea buna”. S-a tot vorbit si se va mai vorbi ca multi puscariasi nu au ce cauta dupa gratii. Una dintre solutii ar fi, deoarece nu militam pentru iertarea hotilor, oricat de putin ar fi furat, condamnarea lor la munca in folosul societatii. Asa poate ca banii utilizati pentru tinerea lor in spatele gratiilor ar fi folositi la urmarirea si cercetarea celor care intr-adevar fura.
Pentru un stilou, 7 ani de puscarie

Este posibil ca pentru un stilou de 15.000 de lei si o bataie cineva sa faca 7 ani de puscarie? Da, lucru dovedit de condamnarea, la Iasi, a unui individ care, la nervi, s-a certat cu un prieten de-al sau, l-a lovit si, drept razbunare, i-a luat stiloul. Culmea e ca cel care acum este incarcerat in Penitenciarul Iasi a fost provocat de acel prieten. Tot scandalul s-a petrecut la betie – o betie pentru care sistemul plateste bani grei. Toata „afacerea” s-ar fi putut rezolva usor, cu sprijinul Centrului de probatiune (care in prezent are in grija doar copii si tineri), infiintat acum doi ani: cateva luni de munca in folosul societatii ar fi servit tuturor. Bref: pentru o bataie si un stilou de 15.000 de lei, statul a cheltuit deja peste 5 milioane de lei si va mai cheltui alte peste 38 de milioane de lei.

Un cocos de… milioane Un caz similar cu cel anterior este al unei tiganci care a furat un cocos si acum a primit o condamnare de 5 ani si 6 luni inchisoare. Dupa ce a luat pasarea din cotet, a impins-o pe stapana casei, a sarit gardul curtii si a fugit pe camp. Matematica sistemului: pentru o gaina de 100.000 de lei, statul cheltuie circa 20 de milioane de lei. Un alt caz: un soldat a fost condamnat la 2 ani de puscarie pentru ca a furat niste haine uzate de la un mosneag. Sau cazul unui individ care a luat bicicleta unui copil, dupa care a vandut-o pentru 250.000 de lei. Acesti oameni, care au incalcat legile aflate in vigoare, epuizeaza, din cauza unui sistem prost gandit si prost aplicat, fondurile Directiei Generale a Penitenciarelor. Fonduri pe care bugetul le pune, cu zgarcenie, la dispozitie.

Intretinerea unui detinut nu este tocmai ieftina. Pentru un detinut, numai intretinerea, care pe zi e de peste 15.000 de lei, se ridica, in 7 ani, la circa 40 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga si salariile celor platiti sa-i pazeasca, precum si cheltuielile de judecata si cele care revin politistilor ce au in cercetare cazul. In concluzie, statul pierde, prin inchiderea fiecarui individ care fura un stilou, o gaina sau se betivaneste, peste 50 de milioane de lei, desi valoarea furtului este minima. Si astfel de cazuri sunt foarte numeroase. Adevaratii hoti stau in libertate Din nefericire, in timp ce bugetul este irosit si prin incarcerarea unor gainari, adevaratii hoti sunt in libertate; nimeni, deocamdata, nu stie unde sunt banii bancilor aflate acum pe chituci, sau unde sunt banii celor care au participat la SAFI.

Dar nu numai acestia sunt in libertate: in Iasi, cateva cazuri de viol in grup, cu talharie si privare de libertate, s-au stins mai repede decat au inceput. Parchetul a dispus, de multe ori, cercetarea in libertate a unor astfel de indivizi, in timp ce aceeasi procurori semnau mandate de arestare pe numele unor amarati care furau de foame. Nu am citat numele celor care au infundat puscaria, pentru ca nu ele sunt relevante, ci situatiile in sine, care sunt numai cateva dintre multele existente. Faptul ca legea penala nu este la fel pentru toti, nu-i o noutate. Ea poate fi interpretata daca vinovatii sunt instariti, iar daca sunt amarati, se aplica doar litera ei. De ce? Nu asteptam un raspuns, ci doar o solutionare a acestei probleme si o indreptare a lucrurilor.loading...

Adauga un comentariu