News Flash:

Materia scolara este redusa cu o treime

16 Mai 2008
1284 Vizualizari | 1 Comentarii
Zvetlana Preoteasa secretarul de stat in MECT
• Programele scolare pentru gimnaziu au fost reduse cu aproape 30 la suta, din anul scolar 2008-2009 • ``Nu s-a putut mai mult. Desi cam asta ne dorim, reducerea cu 40 la suta a programei de studiu", a spus secretarul de stat Zvetlana Preoteasa • La limbile moderne, noile programe pun mai mult accent pe comunicare in contextul relatiilor de viata ale elevilor, fiind eliminate multe din continuturile gramaticale

Ministerul Educatiei a lansat ieri pe site-ul propriu programele scolare revizuite pentru ciclul gimnazial de invatamant, valabile incepand cu anul scolar 2008-2009, curricula fiind redusa, in medie, cu aproape 30 la suta, a anuntat secretarul de stat in MECT, Zvetlana Preoteasa. Programele reduse vor viza doar clasele V-VII, iar pentru clasa a VIII-a curricula ramane neschimbata in anul scolar 2008-2009, a mai spus secretarul de stat. Aceasta a precizat si ca in toamna a cerut reducerea cu 70 la suta a programei de studiu, sperand sa ajunga macar la 40 la suta. ``Nu s-a putut mai mult. Desi cam asta ne dorim, reducerea cu 40 la suta a programei de studiu. Deocamdata am reusit reducerea cu aproximativ 30 la suta. Nu este un procent care sa ne multumeasca, dar atat s-a putut in acest moment. In urmatoarea etapa, adica pana in 2012, sper sa ne atingem obiectivul propus", a mai spus secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar. Revizuirea programelor a inceput in 15 octombrie si s-a incheiat in mai, in aceasta actiune fiind implicati 1.259 de profesori din toate specialitatile. "Procesul de revizuire a programelor scolare pentru clasele V-VIII a fost realizat in mai multe etape, implicand profesori care predau in invatamantul gimnazial. Principiile care au stat la baza procesului de revizuire au vizat, in principal, aducerea programelor cat mai aproape de cele din UE. Nu avem pretentia ca sunt cele mai bune programe, dar pot spune ca au fost operate foarte multe modificari, incercand sa punem accentul pe calitate si nu pe cantitate``, a adaugat Zvetlana Preoteasa.

Ce lipseste


Potrivit acesteia, a fost scoasa comunicarea monologata din programa de clasa a V-a, si de asemenea, notiuni care privesc dinamica vocabularului. La limbile moderne, noile programe pun mai mult accent pe comunicare in contextul relatiilor de viata ale elevilor, fiind eliminate multe din continuturile gramaticale. De asemenea, elevii din clasa a IV-a nu vor mai studia geometrie, aceasta disciplina urmand sa fie studiata un an mai tarziu, in clasa a V-a. Totodata, patrulaterele nu vor mai fi studiate in clasa a VI-a, ci in a VII-a, si tot din materia de clasa a VI-a au fost scoase operatiile cu fractii ordinare. Preoteasa a spus ca la fizica s-a renuntat foarte mult la teorie si se va pune accent pe activitatea practica, de laborator, iar din chimia de a VII-a au fost scoase fenomenele fizice si chimice, purificarea substantelor. La istorie s-au scos foarte multe concepte si termeni care dadeau dureri de cap copiilor, profesorilor si parintilor. De exemplu, la clasa a V-a s-a renuntat la populatii primitive in epoca contemporana, formele de relief si zonele climatice sau exploatarea resurselor naturale. De la Geografie au fost scoase foarte multe elemente legate de geografia fizica, formarea si evolutia reliefului, forma pamantului, analiza unui fluviu, Orientul Apropiat si Mijlociu. "Cea mai mare noutate o reprezinta programa de la religie. Este vorba despre o programa complet noua de la clasa I si pana la a XII-a. La realizarea acestei programe au colaborat profesori apartinand tuturor cultelor. In invatamantul romanesc exista peste 1.000 de profesori de religie care apartin altor culte``, a mai spus Preoteasa. Au mai fost facute modificari mari la programa pentru educatie civica, dar si la cea pentru educatie fizica si sport. "La sfarsitul acestei veri vom incepe lucrul la programa de la liceu. Modificarea unui sistem nu poate fi facuta peste noapte. S-a investit foarte mult in laboratoare, de aceea cer directorilor sa lase elevii sa lucreze in ele", a adaugat Preoteasa. Manualele nu vor putea fi schimbate, insa, in acelasi ritm, de aceea, in anul scolar viitor, elevii vor studia dupa manuale vechi, iar profesorii vor avea la dispozitie programele noi, astfel ca vor putea corobora materia care trebuie predata conform cu noile programe, a precizat secretarul de stat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ce lipseste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ELEVUL MODEL  | #35128
RECLAMA ELECTORALA. FSSSS...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1476 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029650 (s)