Scena artistica din Romania

Mecanica Inimii pe scena Nationalului iesean

Publicat: 11 ian. 2015
3

Iesenii sunt asteptati luni, 16 Februarie, ora 19:00, la Teatrul National din Iasi acolo unde va fi pusa in scena una dintre cele mai frumoase povesti din literatura contemporana „Mecanica Inimii „, de Mathias Malzieu

Din distributie fac parte: MARIUS MANOLE – JACK , MARIAN RALEA– magicianul MELIES, MAIA MORGENSTERN – moasa MADELEINE, MEDEEA MARINESCU – dansatoarea ACACIA si SERBAN PAVLU – JOE.

Jack (Marius Manole) se naste cu inima slaba si aproape ca era sa moara la nastere, dar moasa, Madeleine (Maia Morgenstern), obisnuita cu metodele mai vechi, reuseste sa-i monteze un ceas langa inima pentru a o ajuta sa bata. „Trebuie sa stai linistit, fiecare bataie a inimii tale este o mica minune, sa stii”, ii va spune micului Jack, pe care decide sa nu-l mai arate celor care voiau sa infieze copii, pastrandu-l pentru ea. Cand implineste 10 ani, Madeleine ii face cadou o vizita prin oras, acolo unde o va cunoaste pe micuta dansatoare Acacia (Medeea Marinescu), de care se indragosteste. Madeleine il previne in privinta iubirii, caci o inima ca a lui nu poate face fata acesteia: „Mecanismul ceasului nu poate filtra emotiile tot atat de bine ca tesuturile. Trebuie sa fii foarte atent. Ceea ce s-a intamplat in oras cand ai vazut-o pe micuta cantareata nu face decat sa-mi adevereasca temerile: dragostea e prea

Vezi si Ziua Unirii sarbatorita pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri”

periculoasa pentru tine. Mai devreme sau mai tarziu, o sa platesti cu multa suferinta intreaga bucurie care te cuprinde cand iubesti. Si cu cat vei iubi mai mult, cu atat durerea pe care o vei simti va fi mai ascutita. Vei cunoaste dorul, chinurile geloziei si ale incertitudinii, senzatia ca esti respins si ca ti se face o mare nedreptate. Frigul o sa-ti macine oasele, iar sangele se va preschimba in sloiuri de gheata ratacind pe sub piele, prin tot trupul. Mecanismul inimii tale va sari in aer. Eu ti-am pus ceasul, asa ca stiu pe dinafara cat poate duce. Pesemne ca forta fericirii nu-l va dobori. Dar nu e destul de voinic ca sa indure chinurile dragostei.”Dupa ce primeste o bataie sora cu moartea de la unul dintre colegii de scoala, Joe (Serban Pavlu), la randul lui indragostit de dansatoare, Jack pleaca in lume pentru a o gasi. Calatoria lui Jack este deci una initiatica. Nimeni nu ne invata cum sa iubim, cum sa daruim dragoste, cum sa nu ne temem. Nimeni nu ne invata increderea. Toate acestea le descoperim singuri.

Vezi si „Cate-n luna si in stele” pe scena Teatrului National din Iasi

Deloc intamplator, Jack intalneste in drumul sau numai oameni singuri, tristi, care au iubit si au suferit candva. Aproape toti, chiar si Madeleine, considera sensibilitatea lui Jack un handicap. Ea este cea care-l trimite la un ceasornicar, pentru a-i repara ceasul de langa inima, stricat de Joe. Si astfel Jack ajunge sa-l cunoasca pe magicianul Melies (Marian Ralea). Acesta afla si el despre dragostea lui Jack pentru micuta dansatoare si chiar ii spune: „Singura smecherie, cum o numesti tu, care-ti va permite sa o seduci pe fata viselor tale este chiar inima ta. Nu cea in forma de ceas care ti-a fost pusa la nastere. Eu vorbesc de cea adevarata, cea de dedesubt, din carne si sange, care pulseaza.

Pe asta trebuie s-o pui la treaba! Uita de problemele de mecanica, nu le mai da atata importanta! Fii imprudent inainte de toate, daruieste, daruieste-te fara sa te gandesti prea mult!” Destul cat sa-l determine pe Jack sa o caute cu infrigurare pe fata de care se indragostise. O gaseste, o iubeste, se cearta cu ea, trece prin tot freamatul iubirii, rezista, o pierde si intelege ca mecanica inimii lui are un rost aparte. Putin cate putin, incepe sa vada suferinta in jurul lui, sa invete despre viata, sa inteleaga ca unele ceasuri au fost montate, altele au aparut si au crescut cu fiecare dezamagire, cu fiecare suferinta. Grija excesiva a parintilor si dorinta de a-si proteja copiii de orice, mai ales de zbor si infruntarea vietii cu propriile puteri, toate acestea sunt daunatoare. Dar vrem, nu vrem, fac parte din noi si nu lipsesc de pe nici un drum spre maturizare.

Adauga un comentariu