News Flash:

Mecanismul admiterii computerizate la liceu

9 Mai 2001
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
•Inscrierile pentru admitere se vor face in 12 scoli •Parintii isi vor inscrie copilul la centrul de admitere din zona scolii unde elevul a terminat clasele V-VIII •Datele se centralizeaza si computerul decide

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a stabilit scolile care vor fi centre de inscriere la admiterea in liceu. "Am ales scolile in functie de baza materiala de care dispun. Fiecare scoala care a fost stabilita centru de admitere are o retea de calculatoare si poate face fata sistemului stabilit de minister pentru admiterea in liceu", a spus Mihai Dumitriu, inspector scolar general al ISJ Iasi.
In Iasi vor exista 12 scoli si licee care vor fi centre de inscriere la admiterea in clasa a IX-a: Scoala nr. 38, Scoala nr. 15, Scoala nr. 23, Scoala nr. 22, Scoala nr. 40, Liceul de Informatica, Colegiul "National", Liceul "Miron Costin", Grupul Scolar CFR "Unirea" Pascani, Liceul "Mihail Sadoveanu" Pascani, Liceul "Ion Neculce" Tirgu Frumos si Liceul "Stefan cel Mare" Hirlau. La aceste unitati scolare se vor inscrie elevii de la scolile generale din zonele respective. De exemplu, elevii de la scolile din Tatarasi se vor inscrie pentru admiterea in clasa a IX-a la Scoala nr. 22.
Dupa finalizarea examenului de capacitate, elevii isi vor depune fisele personale la scolile centre de inscriere. In fisa se vor trece media din cei patru ani de gimnaziu, media la capacitate si media de admitere (75% media la capacitate si 25% media de studiu din anii de gimnaziu). Directorii liceelor unde se vor face inscrierile vor culege toate aceste date si le vor aduce pe o discheta la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Aici, datele vor fi centralizate, introduse pe computer si se va realiza un clasament al elevilor in ordinea mediilor de admitere. Acesta va fi afisat la inspectorat, la licee si mediatizat. "Elevii vor sti astfel pe ce pozitie se afla in clasamentul admiterii si in functie de locul ocupat vor hotari liceele pentru care opteaza. Daca elevii vor sti dinainte ce sanse au la admitere, le va fi mai usor sa opeze pentru anumite licee", a spus Mihai Dumitriu, inspector scolar general al ISJ Iasi.
Dupa ce va fi publicat clasamentul elevilor in ordinea mediilor de admitere, acestia vor completa din nou fise cu optiunile de admitere: liceul, profilul si specializarea. Un elev poate completa pe fisa de inscriere, in ordinea preferintelor, toate liceele, grupurile scolare si scolile profesionale. Datele cu optiunile elevilor vor fi centralizate la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si introduse in calculator. Dupa aceasta va incepe admiterea propriu-zisa. Calculatorul va selecta elevii admisi in functie de medii si optiuni. Selectia candidatilor se va face in etape in functie de media de admitere. "In prima etapa vor fi admisi numai elevii care au medii intre 9 si 10; in a doua etapa cei cu medii intre 8 si 8.99; in a treia cei cu media de admitere cuprinsa intre 7 si 7,99; intr-a patra etapa vor fi admisi cei cu media intre 6 si 6.99, iar in a cincea etapa cei cu medii intre 5 si 5.99. Pentru elevii fara examenul de capacitate, inscrierea la scoli profesionale si de ucenici se va face dupa incheierea celor cinci etape mentionate mai sus. Ei se vor inscrie pe locurile ramase libere si vor fi admisi in ordinea mediilor de absolvire a claselor V-VIII. In functie de ocuparea numarului de locuri a fiecarui liceu, admiterea se poate incheia dupa mai putine etape. In liceele si scolile profesionale la care nu s-au ocupat toate locurile in urma primei etape, toti elevii inscrisi la incheierea primei etape sunt declarati admisi. Precizam ca fiecare centru de inscriere va publica la finalul fiecarei etape lista cu elevii admisi. Elevii respinsi au dreptul sa-si schimbe optiunile dupa fiecare etapa de admitere. Precizam ca, pana pe 15 mai, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi va realiza o simulare a admiterii in licee. "Pe fise se vor completa doar mediile din clasele I-VII si optiunile elevilor. Speram ca prin organizarea acestei simulari sa detectam eventualele disfunctii si sa le remediem pana la organizarea admiterii din vara", a mai spus Mihai Dumitriu.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1374 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014005 (s)