National

Mediatizarea decesului lui Florin Cioaba a fost excesiva

Publicat: 13 sept. 2013
1

Patru din cinci romani considera ca evenimentele legate de decesul si inmormantarea lui Florin Cioaba, autointitulat „rege” al tiganilor, au fost prezentate in mod excesiv in mass-media, releva un studiu realizat, la inceputul lunii septembrie, de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Una dintre concluziile studiului este ca perceptiile negative despre rromi se mentin in Romania, iar mediatizarea excesiva contribuie la acest fenomen.

Potrivit IRES, decesul lui Florin Cioaba a fost un fapt social cunoscut unui procent semnificativ de oameni, astfel ca 96% dintre subiectii intervievati in cadrul sondajului au declarat ca au auzit despre nefericitul eveniment.

De moartea lui Florin Cioaba au auzit, in procente relativ egale, atat persoane de genul masculin (97,2%), cat si de gen feminin (95,4).

De asemenea, de respectivul eveniment au avut cunostinta atat persoane din mediul urban (97,3%), dar si din mediul rural (95,1%), iar distributia in functie de regiunea geografica a fost urmatoarea: Transilvania si Banat (96,2%), Sud, Bucuresti si Dobrogea (95,9%), iar Moldova (97,6%).

Desi, la nivel declarativ, 94% dintre respondenti stiau cine a fost Florin Cioaba, doar 84% dintre acestia au facut o identificare exacta a titulaturii detinute de defunct – rege al rromilor.

Doar 7% dintre subiectii intervievati au mentionat ca Florin Cioaba a fost un cetatean de etnie rroma, iar in procente mai mici, acesta a fost descris ca imparat al rromilor (3%) sau ca bulibasa/sef al rromilor (1%).

Pozitia in societate a lui Florin Cioaba este cunoscuta in mai mare masura barbatilor decat femeilor (95,6% vs. 92,4%), persoanelor din mediul urban (94,8% vs. 93%) si celor de varsta cuprinsa intre 51-65 de ani (96%).

Persoanele chestionate care au spus ca au cunostinta despre cine era Florin Cioaba fac parte intr-o masura mai mare din regiunea Transilvania si Banat (95,1%), comparativ cu sudul tarii, Bucuresti si Dobrogea (94%) sau cu Moldova (91,5%).

Sub aspectul scolaritatii, analiza efectuata a evidentiat faptul ca subiectii cu studii medii (95%) au fost cei care au declarat intr-o masura mai mare ca stiu cine a fost Florin Cioaba. Mediatizarea evenimentului este considerata excesiva, dar, in acelasi timp, aspectele din viata conducatorilor rromilor sunt interesante, releva IRES.

Astfel, oamenii au fost, in general, interesati de a afla aspecte din viata familiilor de conducatori ai tiganilor, astfel ca 76% dintre subiectii cercetarii sociologice derulate de IRES au spus ca au urmarit la televizor asemenea transmisiuni, posturile cele mai vizionate in acest sens fiind ProTv (21%), Realitatea Tv si Antena 3 (cate 13% fiecare), Romania TV si Antena 1 (cate 11% fiecare) sau B1 Tv (8%).

Comentarii
  • VOM VEDEA DACÅ MÅDÅLIN VOICU VA SUSTINE DESFINTAREA AUTOPROCLAMATILOR REGII SI INPÅRATII TIGÅNESTI DIN ROMINIA NEALESI, NEPROPUSI DE NIMENI STIM CU TOTI CÅ ROMINIA A FOST REGAT RECUNOSCUT DE INTREAGA PLANETÅ ASA CUM SUNT RECUOSCUTE SI AZI TÅRILE CU REGAT, NU CA IN ROMINIA CIND CRIMINALU ROMINIEI ILIESCU PENTRU VOTURILE MURDARE DE LA BARAGLA-DINI-LE TIGÅNESTI LEA DAT FUCTII DE REGII SI INPÅRATII PU-LE-LOR NOASTRE. LA CAMERA DE GAZARE CU ACESTI JE-GO-SI AI PÅMINTULUI

Adauga un comentariu